Bu şans boşa harcanmaz… 

Arap Baharları ve ardından yaşanan gelişmeler aslında SSCB’nin yıkılışıyla şekillenen süreçte verili dünya düzeninin bittiğini bize gösteriyordu. Tabii seyrettiğimiz bir dizi film...

Arap Baharları ve ardından yaşanan gelişmeler aslında SSCB’nin yıkılışıyla şekillenen süreçte verili dünya düzeninin bittiğini bize gösteriyordu. 

Tabii seyrettiğimiz bir dizi film olmadığı için herkesin anında algılayacağı bir sezon finali değildi bu. Ancak analistler, bir dönemin kapandığını görüyorlardı ve yeninin ne olabileceği ile ilgili tahmin yürütmeye çalışıyorlardı. 

Bugün İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizm gibi bir felaketle yüzleştikten sonra elde edilen tarihi fırsat boşa harcanmış gözüküyor. 

Çünkü tüm soykırımlar, iç savaşlar gibi, Nazizm de sömürge zihniyetinin gayrimeşru çocuklarından biriydi. Yetmiş milyon insanın öldüğü, etnik temizliğin meşru yöntem olarak uygulandığı, Avrupa’nın utanca batarak çöktüğü bir savaşın sonunda ortaya çıkan yeni düzen, ABD hegemonyası ile Stalin vahşeti arasında paylaştırılmış çift kutuplu bir dünya oldu. 

Yani yaşananlardan gerçek ders alınmamıştı. Ödenen büyük bedeller boşa gitmişti. 

Soğu

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar