Birbirimizin düşmanı değiliz...

CHP’nin içinde bulunduğu savrulmanın bu partiyi aşan anlamları ve etkileri var. Sanırım Deniz Baykal’a kaset operasyonunu yapan akıl da bu anlamı önemsiyordu. AK Parti ve CHP birbirinin antitezidir. İki partinin...

CHP’nin içinde bulunduğu savrulmanın bu partiyi aşan anlamları ve etkileri var. Sanırım Deniz Baykal’a kaset operasyonunu yapan akıl da bu anlamı önemsiyordu. 
AK Parti ve CHP birbirinin antitezidir. İki partinin karşıtlığı ve seçmenlerinin sosyolojik özellikleri sıradan/konjonktürel bir mesele değil. Kökenleri Osmanlı’nın Batılılaşma süreçlerinin başlangıcına uzanıyor. 
Yurt dışına ilk elçileri 3. Selim gönderdi. İyi niyetli şekilde orduyu yenileştirmeye çalışıyordu. Ancak gidenler Batı kültürü tarafından fethedilmiş dönüyor; gittikçe kendi kültür ve değerlerine yabancılaşıyorlardı. Osmanlı’nın dağılışından ıstırap duyuyorlardı ve bu tükenişin sebebi olarak dini ve çokkültürlülüğü tespit ediyorlardı. 
Bu derde devanın da Batı’yı olduğu gibi taklit etmekte yattığına, dinin ve geleneksel yapının dönüştürülmesi gerektiğine adeta iman ettiler. Sivil/askeri bürokraside sınıf oluşturdular. İttihat ile örgütlendiler/partileştiler. Onları birleştiren şemsiye pozitivizm/jakoben laikçilik oldu. 
Gelenekselci ama reformcu Sultan Abdülhamid’e karşı oluşan geniş yelpazeli ittifakın kimyası buydu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar