Bir aysberg olarak Türkiye Cumhuriyeti...

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti hareketinin hakim parti olmasının nedenleri Osmanlı’nın son safhası ve Cumhuriyet döneminin objektif bir analizi yapılmadan...

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti hareketinin hakim parti olmasının nedenleri Osmanlı’nın son safhası ve Cumhuriyet döneminin objektif bir analizi yapılmadan anlaşılamaz. AK Parti’nin sadece girdiği tüm seçimleri kazanması ve önüne çıkarılan tüm engelleri aşması dahi, onun fonksiyonunu anlamak için kâfi gelmez. 

Osmanlı ve Türkiye Batı’nın kurucu ötekisidir. Batı uygarlığı Osmanlı ile mukayesesi ve onunla mücadelesi üzerinden kendisini kurabilmiştir. Bu sadece askeri/teknolojik bir başarı üzerinden okunamaz. Batı, Doğu’nun lider ülkesi Osmanlı’ya kendi kültür müktesebatını özümsettiği kadar kendini başarılı görmüştür. Bu hem güvende hissetmesini, hem de üstünlük psikolojisini kurmasını sağlamıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin Batılı yönetim biçmini ve sonrasında NATO/AB üzerinden onun vesayetini kabul ettiğinde, jeopolitik anlamlar ile diğer pskolojik unsurlar eşit derecede önemliydi. 

Cumhuriyet, Atatürk, Mender

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar