Aynı barış aşuresine kaşık sallarken…

İslam aleminde önemli bir yer tutan Muharrem ayı, 14 Ekim günü başladı. Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem kelimesinin anlamı, “Haram” yani “yasak” olan anlamına geliyor.Modern zamanlarda maalesef...

İslam aleminde önemli bir yer tutan Muharrem ayı, 14 Ekim günü başladı. Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem kelimesinin anlamı, “Haram” yani “yasak” olan anlamına geliyor.

Modern zamanlarda maalesef “özgürlük” “bireyleşme” ve “akılcılık” adına “kutsal” ve “tabu” sınırları da belirsizleşti. Lakin ister dini emirlerden, isterse toplumsal ahlaki kriterlerden kaynaklansın, “kutsal” ve “haram” kavramı, insanın alt ve üst sınırlarını belirlemekle bizleri insan yapan çabaların tümünü ima ediyordu. Doğu'da da, Batı'da da, gökkubbenin altında yaşayan tüm insan uygarlıklarının bu sınırları önemsemesi boşuna değildi.

Kant'a göre kişi kendisini ahlaki anlamda sınırlama olgunluğuna eriştiğinde insan oluyordu. Yani insan aslında ahlaki bir varlıktı.
Modernite ve hümanizm, tüm kuralları, yasakları, oluşumu binlerce yıl sürmüş gelenekler ile gerçekten yanlış olan baskı, yobazlık, hurafeleri aynı torbaya atarak itibarsızlaştırdı. Böylelikle modern insan, vicdanını ulus devlet ve bürokrasiye devrederek cemaatten, üst anlam ufuklarından ve onu hayvanlaşmaktan koruyan kutsal ve tabulardan koptu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 259 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 278 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 491 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.992 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar