AK Parti’nin değeri nereden geliyor?

Ak Parti'nin kurumsallaşmasının öneminin sıradan bir mesele olmadığının çoğumuz farkındayız. Bunun nedenlerini saymaya kalktığımızda uzun bir liste oluşur ve kimse de bu listedeki maddelere itiraz etmez.Ama...

Ak Parti'nin kurumsallaşmasının öneminin sıradan bir mesele olmadığının çoğumuz farkındayız. Bunun nedenlerini saymaya kalktığımızda uzun bir liste oluşur ve kimse de bu listedeki maddelere itiraz etmez.
Ama daha temelde, daha köklü bir anlamı var AK Parti hareketinin.

Çoğunluk, demokratik kültürün inşasının tamamlanmasını, muhalefet partilerinin özlediğimiz yapısal/zihinsel dönüşümü geçirmesini, en nihayetinde, Batılı türden istikrarlı, her gün yüreğimiz ağızımızda uyanmadan, normalleşmiş sakin bir ülkede yaşamayı temenni ediyor; ama bunun nasıl olacağına dair öngörü veya öneriler yaşadığımız sürecin hakettiği ölçüde derin değil. Bu nedenle gerçekçi olmayan bir karamsarlığa veya iyimserliğe kayabiliyoruz.

Vesayet sisteminin geçerli, geniş çevrelerin politik güçten yoksun, demokrasi için elzem olan orta sınıfın ise zayıf olduğu, PKK gibi bizzat bu düzeni tahkim için ortaya çıkmış “kadrolu” sorunları bulunan, yine aynı nedenle, kötü bir ekonomiye, sosyal adaletsizliğe mahkum edilmiş bir ülke nasıl demokratikleşir ki?
Son 12 yılda olduğu gibi…

Devletten nemalanmamış, kendi imkanları ile orta sınıflaşan, tıpkı 16. Yüzyıl'da Avrupa'da yaşandığı gibi, burjuvalaştıktan sonra politik güç talep eden, aşağıdan yukarıya doğru paradigma yaratan bir halkçı akımdan bahsediyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar