En yüksek makam

Cebrail bir gün Peygamber Efendimize imanı ve İslam’ı sorup cevabını aldıktan sonra ihsan nedir? Diye sorar. Peygamber Efendimiz: ‘İhsan; Allah’ı görür gibi ona kulluk yapmandır. Her ne kadar sen onu...

Cebrail bir gün Peygamber Efendimize imanı ve İslam’ı sorup cevabını aldıktan sonra ihsan nedir? Diye sorar. Peygamber Efendimiz: ‘İhsan; Allah’ı görür gibi ona kulluk yapmandır. Her ne kadar sen onu görmüyorsan da o seni görmektedir.’ Buyurdu. (Buhari k iman 37, Müslim k iman 57)

Bir mümin için makamların en yücesi ihsan makamıdır. Gönlünden geçeni bilen, kanına hükmeden, sevdiği en değerli şeyleri yaratan ve bir oyuncak olsun diye önüne koyuveren Rabbinin huzurunda olmak, bütün hareketlerini, ibadetlerini ve oyuncaklarla yaptığı oyunlarını onun kurallarına göre oynayarak Allah’ın tabiata koyduğu kanunlarıyla emir ve yasaklarını dengede tutmak ne güzel şey.

Oto yolda radara yakalanırım diye sürat sınırını aşmayan şoförün bu dikkatinin faydasının yine kendisine olduğu gibi, radara hiçbir fayda ve zararı olmadığı gibi sıratı müstakimde ihsan makamında yürüyen mümin de Allah’ın gözetimi altında olduğunu bilir ve onun koyduğu sınırları aşmazsa iki cihanda da faydası ona olacaktır. Rabbim: ‘eğer iyilik yaparsanız kendinize iyilik yapmış olursunuz.’ Buyurur. (K. Kerim el İsra 17/7). Leylasıyla buluşmaya giden kişi nasıl ki dış güzelliğine dikkat eder, güzel kokular sürünürse, her an Mevla’sının huzurunda olduğuna inanan bir mümin de içini ve dışını temiz tutar; çünkü Allah katında iç ile dış aynıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Helalı haram, haramı helal yapmayalım 27 Aralık 2017 | 398 Okunma Dev zülf’ü-yardan değil Zülfikardan anlar 26 Aralık 2017 | 225 Okunma Hayvanlar da ümmettir 25 Aralık 2017 | 159 Okunma Haramla hareme gidilmez 22 Aralık 2017 | 228 Okunma “Eski dost düşman olmaz” 21 Aralık 2017 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar