Çin'e ticaret, Fransa'ya tekstille...

Önce, Türk ve Çinli işadamları buluştu Kayseri'de. 1 milyon 358 bin nüfuslu Kayseri'nin küçük ve orta boy işletmeleri ile Çin'in 30 milyon nüfuslu Chongqing kentinden gelen küçük ve orta boy işletmelerin...

Önce, Türk ve Çinli işadamları buluştu Kayseri'de. 1 milyon 358 bin nüfuslu Kayseri'nin küçük ve orta boy işletmeleri ile Çin'in 30 milyon nüfuslu Chongqing kentinden gelen küçük ve orta boy işletmelerin temsilcileri, elektronik ortamda işbirliği yaparak, yani birleşerek e-ipek yolu projesini uygulama karar aldılar.

Ardından, TİM'in düzenlediği ihracatçı şehirlerle hedef ülkeleri buluşturan 'Hedef Pazar Projesi' toplantısı yapıldı kentte. Kayseri iş dünyası hedef ülke Fransa'yı analiz etme imkanı buldu o toplantıda. Kayseri'nin ürettiği bazı ürün gruplarının, Fransa'nın ithalat ihtiyacını karşılayacak ürünlerden oluştuğuna dikkat çekilerek, Kayseri-Fransa Ticaret Köprüsü'nün mobilya ve tekstille kurulması uygun görüldü sonuçta...

Ülkemizde sinai işletmelerin yüzde 98'i KOBİ ölçekli. Ekonomide en büyük pay bu işletmelere ait. Nitekim, istihdamın yaklaşık yüzde 74'ünü, satışların yüzde 64'ünü, maaş ve ücretlerin yüzde 55'ini KOBİ'ler sırtlıyor. Hal böyle olunca da e-ticaretin bu işletmeler için ne denli bir önem taşıdığı kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.

'Zaman hız ve değişim zamanı...' Veriler, bugün dünyada 2 milyara yakın insanın e-ticaret yaptığını gösteriyor. Yani, değişime uyum sağlayan ayakta kalıyor. Ayak uyduramayan ise hayal kırıklığı yaşıyor. KOBİ'lerin bir an önce e-ticarette yerini alması gerek. Sanırım büyümenin, dış pazarlarda rekabetçi olabilmenin; ihracatta, istihdam ve yatırımda artış sağlayabilmenin yolu, biraz da e-ticaretle iç içe olmaktan geçiyor.

Tabii, e-ticaretle, işletmeler değişik avantajlara da sahip olabiliyor. Örneğin, ürün ve müşteri hizmetlerini daha düşük maliyetlere ve daha büyük topluluklara tanıtabiliyor. Gerek hammadde gerekse hizmet alımlarında farklı tedarikçilere daha kolay ulaşabiliyor. Fiyat karşılaştırması ve daha kolay tahsilat yapabiliyor. Sözün kısası, KOBİ'lerin e-ticarete girmesi hem ülke ekonomisinin geleceği, hem de söz konusu işletmelerin gelişip büyümeleri bakımından büyük önem taşıyor.

Çin ile e-ticaret projesi Türkiye'nin 2015 yılındaki G 20 Başkanlığı döneminde gündeme taşındı. TOBB projenin Türkiye tarafındaki uygulayıcı özel sektör kuruluşu olarak atandı. TOBB, Dünya KOBİ Formu'nu proje yürütücüsü olarak görevlendirdi. Çin tarafında ise DHgate şirketi yürütücü kuruluş olarak görev aldı. Proje tarafların ortak çalışmalarıyla olgunlaştı ve de, mayıs başında Kayseri'de düzenlenen imza töreniyle hayata geçirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalkınma turizm destekli olacaksa 30 Ağustos 2018 | 133 Okunma Ortak akıl platformda buluşursa 09 Ağustos 2018 | 97 Okunma Cağrı, teknoloji içerikli yatırımlar için yapılmalı 16 Temmuz 2018 | 84 Okunma İki milli park ve doğa turizmi eylem planı 29 Haziran 2018 | 106 Okunma Turizmde işler ağır aksak gidiyorsa 19 Haziran 2018 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar