Türkiye için Clinton mı Trump mı?

ABD'de başkanlık yarışı tüm hızıyla sürüyor. Kamuoyu yoklamaları Hillary Clinton'ın öne geçtiğini gösterse de Donald Trump'ın şansı da az değil ve sürpriz ihtimali var.Çünkü...

ABD'de başkanlık yarışı tüm hızıyla sürüyor. Kamuoyu yoklamaları Hillary Clinton'ın öne geçtiğini gösterse de Donald Trump'ın şansı da az değil ve sürpriz ihtimali var.
Çünkü ABD içinden bakanlar, Clinton'ın hem ABD için hem de dünya için yeni ve sürpriz bir şey söylemediği inancında. Değişimci ve demokrat görüşlere sahip olması gereken Clinton tam tersine mevcut statükoyu koruyan bir rol üstlenmiş durumda. Clinton'ın kadın aday olması dışında yenilikçi hiçbir yanı yok.
Trump ise iç politikada "sığınmacılar, Meksikalılar ve Müslümanlara yönelik" ırkçı yaklaşımıyla, dış politikada da "ABD'yi tekrar büyük yapma" sözüyle izleyenleri korkuturken statükoyu sarsan yaklaşımıyla da ilgi çekiyor. Bu yüzden hiç hesapta olmayan seçmenleri harekete geçirme, protesto oylarını alma olasılığı yüksek.
Bu seçimi, ABD vatandaşlarından daha çok dünya halkları dikkatle ve kaygıyla izliyor. Çünkü onlar yaşayarak biliyorlar ki, ABD siyasetindeki küçük bir değişim dünyanın bir başka köşesine gözyaşı, kaos veya normalleşme olarak yansıyor. Ayrıca şu da biliniyor, başkanlar aynı zamanda farklı güçleri, çıkarları ve siyasi yaklaşımları temsil ediyor.
Bu tartışma en net biçimde ABD'deki Türkler arasında ve Türkiye'de yaşanıyor. BM'nin 71'inci yılı nedeniyle gittiğimiz New York'ta bunu çok daha net gördük. Tartışmanın odağında ise şu soru var: Türkiye için Clinton mı Trump mı daha iyi?
Taraflar giderek netleşiyor. ABD'deki Türkler arasında Clinton, Türkiye'de ise Trump öne çıkıyor. ABD'deki Türkler arasında Clinton'ın öne çıkmasında AK Parti- CHP ayrımı kadar, FETÖ yapılanmasının da etkisi var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.525 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.422 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 713 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 545 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 659 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar