Trump muhafazakâr mı ırkçı mı pragmatik mi?

Trump, muhafazakâr cumhuriyetçi mi, ırkçı mı, İslam karşıtı mı, popülist mi, pragmatist mi yoksa bunların hepsi mi?Siyaset uzmanları siyaset geçmişi olmayan bir işadamının hızlı...

Trump, muhafazakâr cumhuriyetçi mi, ırkçı mı, İslam karşıtı mı, popülist mi, pragmatist mi yoksa bunların hepsi mi?
Siyaset uzmanları siyaset geçmişi olmayan bir işadamının hızlı biçimde önce cumhuriyetçiler içinden sıyrılmasına sonra da Obama- Clinton çizgisine karşı zafer kazanmasına şaşırıp kaldılar. Şimdi de bu siyasi çıkışı klasik siyasi bir kalıba sokamadıkları için daha da şaşkınlar.
Oysa bu sonuç sadece ABD'ye özgü değil dünyanın her ülkesinde benzer bir arayış var. Çünkü vahşi kapitalizm ve adında "katılımcılık" da olsa mevcut demokrasi hem bireyi teslim alan "finans sistemi"yle hem de halkları düşmanlaştıran "küçük ulus devletçikler" modeliyle artık insanlığın beklentilerine cevap veremiyor.
Küresel çağ, hem ülkeler hem dünya ölçeğinde yeni siyasal bir sistem arıyor. BM, Dünya Bankası ve NATO gibi 20. yüzyıl kurumları da dünyanın yeni sorunları karşısında çözüm üretemiyor.
Bir geçiş dönemi içindeyiz. Haşmet Babaoğlu'nun deyimiyle "Yalandan demokrasioyununu sürdürmek isteyen yerleşik düzen ve arkasındaki finans oligarşisi" sarsılıyor. Bu sarsıntının oluşturduğu siyasi bir hareketlilik var.
Trump, bu hareketliliğin farkında ve bu yüzden çıkışına, "kampanya değil bir hareket" diyor. Yani ortada klasik sağ- sol kalıplarla açıklanamayacak yeni bir siyaset söz konusu.
"Nasıl bir sistem", "nasıl bir dünya" sorularına henüz net bir cevap verilmese de bazı ipuçları var. Yerleşik düzenin oluşturduğu "Elitistler demokrasisi" ve tüm taşıyıcılarının iktidarı sarsılıyor.
Dünya ölçeğinde yeni bir "devletlerarası ilişki" dönemi başlıyor. Bunun hayata nasılgeçeceğini özellikle Ortadoğu'da göreceğiz. Şimdi herkesin cevabını aradığı soru şu: Bu tecrübeden daha çoğulcu yeni bir demokrasi mi çıkacak yoksa dünyayı küresel kaosa sürükleyecek "despotik bir yapı" mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 260 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 648 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar