Rıdvan Dilmen’den ‘kutuplaşma’ dersi

Türkiye siyasi sistem değişikliği için referanduma gidiyor. Bu değişikliğe "evet" diyenler var, "hayır" diyenler var. İlk adım Meclis'te kavga gürültü içinde de olsa atıldı. Şimdi sıra ikinci...

Türkiye siyasi sistem değişikliği için referanduma gidiyor. Bu değişikliğe "evet" diyenler var, "hayır" diyenler var. İlk adım Meclis'te kavga gürültü içinde de olsa atıldı. Şimdi sıra ikinci adımda. Partiler, siyasi aktörler, milletin karar vermesi için meydanlara inecek ya da medyaya çıkacak tezini millete anlatacak.
Demokrasinin gereği de bu. Ancak bizde durum hiç de böyle olmuyor.
Bırakın sıradan veya sosyal medya meczubu bir "hayırcı"yı, koca CHP yöneticileri ya da medyanın kelli felli yazarları bile işe, küfür kıyamet bir saldırıyla başladı. En aklı başında olduğu sanılanı da, "evet" diyenlere ağıza alınmaz hakaretler etti. Hatta işi şirazesinden çıkartıp "vatan haini" diyenler çıktı.
İşin doğrusu patolojik bir durumla karşı karşıyayız. Bugün bu kirli kampanyayı yürütenler, yıllardır ve ısrarla iktidarın "kutuplaştırıcı" bir siyaset izlediğinden söz edip durdular. Oysa sadece şunları hatırlamak bile yeter: "karnını kaşıyan adam", "beton kafa", "bir kilo pirince, 5 kilo kömüre oyunu satanlar" ya da "eşi başörtülü birini cumhurbaşkanı yaptırmayız" deyip 367 garabetini uyduranlar, daha da ileri gidip "yüzde 95 oy alıp iktidar olsanız da muktedir olamazsınız" diyenler... Tüm bunlar toplumu kutuplaştırıcı yaklaşımlar değil de neydi?
O kafa bugün de değişmedi. Şimdi o ırkçı, ötekileştirici ve doğal olarak kutuplaştırıcı kafa, bir kez daha pervasızlaşıyor ve saldırıda sınır tanımıyor. Bugünkü siyasi tabloya dikkatlice bakın. Henüz işin başındayız ve bazı ünlü isimlerin kendi görüşlerini sosyal medyada açıklamalarından öte bir şey yapılmış değil. Bunların bazıları "evet" bazıları da "hayır" diyeceğini açıkladı. Sosyal medyada ilk gördüğüm isimlerden biri "hayır" diyen ünlü yazar Ahmet Ümit'ti. Ona sonra başkaları da katıldı. Ve kimse çıkıp onlara "vatan haini" demedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Para kuleleri, villalar ve siyasi çürüme 28 Mart 2024 | 549 Okunma “Ben Murat Kurum’u tatilde tanımadım” 26 Mart 2024 | 467 Okunma Bir mitingden daha fazlası 25 Mart 2024 | 848 Okunma Özel’in ‘genç’ darbe aşkı 23 Mart 2024 | 433 Okunma İzmir seçmenini ‘aydınlatan’ kampanya 21 Mart 2024 | 725 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar