Kürtlerin seçimi ve yeni siyaset dönemi

2019 seçimlerine yönelik iki büyük oyun kurgulanmıştı; Çatı adayı oluşturmak ve Kürt oylarını yönlendirmek. Biri çöktü öteki de çökmek zorunda. Çünkü Kürt siyaseti...

2019 seçimlerine yönelik iki büyük oyun kurgulanmıştı; Çatı adayı oluşturmak ve Kürt oylarını yönlendirmek.
Biri çöktü öteki de çökmek zorunda.
Çünkü Kürt siyaseti derin bir değişimin eşiğinde.
Ama bunu görmezlikten gelen güç odakları akıl almaz bir algı operasyonu yürütüyor.
Kimi siyasetçi ve medyanın bir kısmı ısrarla Kürtlerin son dönemde yaşanan Barzani referandumu ve Afrin Harekatı nedeniyle "kırgın" olduğundan söz ediyor.
Bunu derinleştirmek için çaba harcıyor.
Bunda kuşkusuz AK Parti çevresinde zaman zaman kullanılan "milliyetçi dil"in ve MHP'yle ittifakın da etkisi var. Ancak bu da bilinçli bir biçimde abartılarak kullanılıyor.
Daha doğrusu ana siyasetle ilgisi olmayan bu yaklaşımlar ana siyasetmiş gibi sunuluyor ve bir "düşmanlaştırma" aracına dönüştürülüyor.
Bu algı operasyonunu yapan ve AK Parti-MHP ittifakını Kürtlere karşı gösteren odaklar ilginçtir, dönüp MHP'den ayrılan ve çok daha sert milliyetçi argümanlara sahip İyi Parti'ye ittifak önerebiliyor.
Tıpkı 7 Haziran sonrası CHP-MHP iktidarına destek verdikleri gibi...
Artık toplum ve AK Parti bu çelişkilerin ve oyunların farkında... Bunun en temel nedeni de terörle, sivil ve demokratik siyaset arasına konulamayan mesafe...
Bu açıdan iki şey çok net değişti.
Birincisi Kürtler, 7 Haziran'da sivil siyaset verdikleri desteğin işe yaramadığını, PKK'nın HDP'yi etkisizleştirdiğini, HDP'nin de buna çanak tuttuğunu gördü.
İkincisi de Türkiye'nin teröre karşı sadece içeride değil, dışarıda da eskisiyle kıyaslanamayacak kararlı bir mücadele yürütmesiydi.
Bunu biraz açmak gerekiyor çünkü ilk kez sadece PKK'yla değil arkasındaki güçlerle de mücadele ediliyor. .
Türkiye neredeyse 40 yıldır terör tehdidi altında yaşıyor. Türk-Kürt binlerce insanını kaybetti. Ekonomiden sosyal hayata ağır bedeller ödedi. Sadece silaha harcanan para istihdama, kalkınmaya ve şehirlere harcansaydı bugün bölge Türkiye'nin refah içinde yaşayan bölgelerinden biri olurdu.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 384 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 648 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 569 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar