Kılıçdaroğlu- Akşener pazarlığı

Türkiye, 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı'nı doğrudan halkın seçmesiyle yeni bir siyasi yolculuğa çıktı. Siyasetin merkezine oturan halk, yeni siyasi merkezin de cumhurbaşkanlığı olacağının...

Türkiye, 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı'nı doğrudan halkın seçmesiyle yeni bir siyasi yolculuğa çıktı. Siyasetin merkezine oturan halk, yeni siyasi merkezin de cumhurbaşkanlığı olacağının işaretini vermişti. 16 Nisan referandumuyla siyasal sistem de bu değişime ayak uydururken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Mayıs 2017'de AK Parti Genel Başkanlığı'na dönüşüyle süreç tamamlanmış oldu.
Şimdi gözler 2019'a çevrilmiş ve siyasi partilerde gelecek yeni dönemin hazırlığı sancısı yaşanıyor. AK Parti yeni sistemin ön açıcı partisi olduğu için hazırlıkta da öncülük yapıyor. Ancak MKYK ve MYK'daki kısmi değişimin parti teşkilatlarına ve yerel yönetimlere nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.
Sistem böylesine ciddi bir değişim geçirirken daha çok merak edilen ise muhalefet partilerinin ne yapacağı... Bu konuda umut verici bir ipucu yok. CHP'deki muhalefetin değişim umudu, "adalet" yürüyüşüyle ertelenince o cenahta gözler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 48.6'nın bileşenleriyle yaptığı özel ve gizli görüşmelere çevrildi.
Bu noktada dikkat çeken isim ise MHP'den ihraç edilen Meral Akşener. Siyaset kulislerinde Akşener'le ilgili iki tez konuşuluyor. İlki, 2019'da CHP'nin çatı adayı olmasıyla ilgili. Bu işin bittiğini söyleyen CHP'lilerin sayısı hayli fazla. Onlara göre, Kılıçdaroğlu, "hayır bloku"nu bir arada tutmak için yürüttüğü görüşmeler ve adalet yürüyüşüyle parti içi iktidarını sağlamlaştırırken, aynı zamanda Akşener'le de çatı adaylığı pazarlığı yaptı ve o işi noktaladı. Tercihi Akşener'in yeni parti kurmamasıydı. Bu da yürüyüşün istenen siyasi sonuca ulaşamadığının göstergesi.
İşte ikinci olasılık burada devreye giriyor. Akşener parti kuracak mı kurmayacak mı? CHP parti kurmasını istemiyor çünkü en iyimser CHP'liye göre bile Akşener en çok oyu CHP'den alacak. En az 5 puan. Tabii bir de yola çıktığı Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Sinan Oğan gibi siyasi arkadaşlarının beklentisi var. Onlar da yeni bir parti kurarak siyasette CHP'nin dolduramadığı boşluğu doldurmak istiyor. Akşener bu fikri daha yakın görüyor ki, bir süre önce şöyle diyordu: "Bin iki yüz arkadaşla görüştüm. Yüzde 90'ı yeni bir parti kurulmasını istedi. Bu ülkeyi kurdun kuşun elinden kurtaracağız."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 627 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma AK Parti’yi ne bekliyor? 06 Nisan 2024 | 704 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar