Kapadokya’nın gizemi

Yüzyıllardır bu coğrafyanın kaderi pek değişmemiş. Savaşlar, saldırılar, kuşatmalar birbirini izlemiş, halen de sürüyor. İbni Haldun'un "Coğrafya kaderdir" sözünü en çok...

Yüzyıllardır bu coğrafyanın kaderi pek değişmemiş. Savaşlar, saldırılar, kuşatmalar birbirini izlemiş, halen de sürüyor.
İbni Haldun'un "Coğrafya kaderdir" sözünü en çok yaşadığımız coğrafya doğruluyor. Dünyanın bütün gözleri bu coğrafyanın üstünde... Hesabı olmayan devlet yok. Sanki savaş tek seçenek.
Oysa dünyanın da bu toprakların da barışa ihtiyacı var ve bu topraklar barışın ana yurdu. Tam 3 bin 200 yıl önce dünyadaki ilk barış antlaşması bu topraklarda imzalanmış. Nevşehir'i 2005 yılında bu köşeye taşıdığımda Belediye Başkanı Hasan Ünver şöyle diyordu:
"Dünyanın ilk barış antlaşması Hitit ve Mısır kralları arasında yapılan 'Kadeş Antlaşması' bu topraklarda imzalandı. Bu Birleşmiş Milletler'in binasının kapısında asılı. Bir ayağı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, bir ayağı Mısır'da. Bu antlaşmanın altında da çok ilginçtir, hem Mısır, hem de Hitit kral eşlerinin imzaları var."
Geçen hafta sonu Kapadokya'daydım. Nevşehir'i, Ürgüp'ü, Göreme'yi, Avanos'u bir kez daha gezdim.
Her köşesinden tarih fışkırıyor. Bir yandan yeni yerler keşfediliyor, diğer yandan da terk edilmiş harabe halindeki tarihi yapılar restore ediliyor. Bölgenin çehresi 10 yıl önceye göre çok çok değişmiş.
Nevşehir önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli turizm merkezi olma potansiyeline sahip... Bunun en büyük işareti de Nevşehir Kalesi çevresinde yeni keşfedilen yeraltı şehri. Birkaç yıl önce 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik bu alanda gecekondulardan geçilmiyordu.
Şimdi ise ortaya Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda dini, askeri ve sivil mimarlık eserinin bulunduğu dünyanın en büyük yeraltı şehri çıkıyor.
Henüz halka açılmış değil. Açıldığında nasıl bir gelişme yaşanacağını Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver heyecanla anlatıyor:
"Dünya Ortodoksluğunun tarihi akışına yön verecek bulgularla karşı karşıyayız. Kazı çalışmalarında yeni bulunan Ortodoks yer altı kilisesindeki freskler çok özgün. Sadece bu kiliseye ait olabileceği düşünülen bugüne kadar karşılaşılmayan resimler var. Toprak temizleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sonunda kilisenin bölümlerinin ne kadar ileriye uzandığını, büyüklüğünü de tespit etmiş olacağız. Burası turizme açıldığında, Kapadokya bölgesi ve Nevşehir Ortodoksların hac yeri olacak. Ve bölgeye gelecek turist sayısı 3 milyondan 15 milyona çıkacak."
Japonya'dan Arjantin'e, Avrupa'dan Çin'e tüm dünyanın ilgisini çeken bir bölgeden söz ediyoruz. Bölgede doğa ve balon turizmi de ilgi çekiyor ama en önemlisi yeraltı şehirleri... İşte o şehirlerin tarihi dokusuyla uyumlu şık 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 142 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 648 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar