İstanbul’da Kürt seçmen hesabı

Partilerin yerel seçimlere yönelik stratejileri henüz netleşmiş değil. Herkes birbirini kolluyor. Bir anlamda rakibin kim olacağına bakılıyor. Kuşkusuz yerel seçimlerde de genel siyasi hava, ekonomi ve dış politikadaki...

Partilerin yerel seçimlere yönelik stratejileri henüz netleşmiş değil. Herkes birbirini kolluyor. Bir anlamda rakibin kim olacağına bakılıyor. Kuşkusuz yerel seçimlerde de genel siyasi hava, ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler hatta parti kimliği önemli ama yerel dinamikler ve adayın sosyolojiyle ilişkisi de çok önemli.
Optimar Araştırma'nın son anketine göre, seçmenlerin yüzde 60'ı partisine, yüzde 40'ı da adaya göre oy veriyor.
Yerel seçimleri farklılaştıran da adaya göre oy veren o yüzde 40'lık seçmen.
Onlar da, adayın toplumla ilişkisine, siyasi duruşuna, etnik, dini ve hemşeri kimliğine bakıyor. Özellikle büyükşehirlerde göçmen, Karadenizli, Sivaslı, Giresunlu veya Karslı olmak yerel siyasette dikkate değer bir avantaj.
Bu seçimlerde bunlara "milliyetçi" ve "Kürt" kimlikleri de eklendi. Kimi illerde veya ilçelerde milliyetçi kimi illerde Kürt kimlikli adayların öne çıkması şaşırtıcı olmayacak.
Bunda MHP'nin yükselişe geçmesiyle büyük kentlerde HDP'nin yüksek oy almasının etkisi büyük. Tabii bu daha çok yarışı önde götürecek AK Parti ve CHP için geçerli. Bu nedenle de AK Parti-MHP ya da CHP-HDP ittifakı hâlâ gündemde.
İttifak açısından CHP'nin bir adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü CHP, HDP'nin İstanbul'daki yüzde 10 civarındaki oyuyla hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı zorlayacağını hem de Esenyurt gibi ilçeleri alacağını düşünüyor.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Çünkü HDP'ye oy veren Kürtlerin hiç firesiz CHP'ye yönelmesi zor. Bu seçmenin önemli kesimi CHP'ye sıcak bakmadığı gibi yerel beklentileri de var. Buna, CHP-HDP ittifakına CHP içinden gelecek tepkileri de eklemek gerekiyor.
Bu da AK Parti'nin şansını artırıyor.
AK Parti bu seçimlerde sosyolojinin beklentilerini dikkate alarak ve bir önceki seçimde ihmal edilen kesimlerin gönlünü kazanarak, "makul"...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İBB’de ‘temiz eller’e ihtiyaç var 19 Mart 2024 | 9 Okunma Filistin ve insanlık cephesi 18 Mart 2024 | 124 Okunma Kurum’dan ‘teknoloji üssü’ atağı 17 Mart 2024 | 94 Okunma İmamoğlu’nu unutmayacak iki siyasetçi 16 Mart 2024 | 902 Okunma Çanta skandalının ‘kilit’ isimleri 14 Mart 2024 | 1.007 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar