FETÖ iki lidere de düşman

Ankara'da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikast, 21. yüzyıl başlarken, nasıl kaotik bir dünyaya doğru gittiğimizin ilk işareti. Olayın kuşkusuz birçok boyutu var. Türkiye-Rusya...

Ankara'da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik suikast, 21. yüzyıl başlarken, nasıl kaotik bir dünyaya doğru gittiğimizin ilk işareti. Olayın kuşkusuz birçok boyutu var. Türkiye-Rusya yakınlaşmasından Suriye'de olup bitenlere, ABDRusya arasında kurulacak yeni ilişkilerden Çin'in gelecekteki rolüne kadar bir dizi gelişmeyle yakından ilişkili.
Sıradan bir plan değil. İşin arka planında küresel bir akıl ve hesaplaşma var. İlk bakışta, suikastın Rusya -Türkiye ilişkilerini bozmayı hedeflediği çok net... Şu uzun zamandır iyi biliniyor; FETÖ lideri Gülen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den nefret ediyor. Çünkü Putin, geçmişte FETÖ tehlikesini ilk fark edenlerden biri ve o yapıyı "CIA ajanı" diye niteleyip Rusya Federasyonu'ndan temizledi. Aynı şeyi, son dönemde Gülen'i terör lideri olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.
Bu geçmiş bile, dünyada ve Türkiye'de giderek sıkışan FETÖ'nün bu suikastı gerçekleştirmesi için yeter sebep... Bu iki isme Trump'ı da ekleyebiliriz. Çünkü Ankara suikastının Trump'ı da ilgilendiren bir boyutu var. FETÖ ve arkasında hâlâ duran ABD içindeki klik ya da güçler bu operasyonla yeni Başkan Trump'a da ciddi bir mesaj verdiler. Rusya'yla yakınlaşma hedefi koyduğu bilinen Trump'a sorunlu bir Rusya-ABD ilişkisi ve çözülmesi zorlaştırılan bir Ortadoğu ve doğal olarak da Suriye bırakmak istediler.
Rusya'nın olayı BM'ye taşıması bu sıkıntılı tablonun, ABD yönetimine gösterilmesinden başka bir şey değil. Diplomatik kaynaklar, Putin'in bu adımını "suikastın arkasındaki imzayı biliyorum" mesajı olarak yorumluyor.
Bu da ister istemez ABD'nin yeni yönetimini zan altında bırakacak. Oysa 20 Ocak'ta göreve başlayacak yeni yönetim, tam tersine Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istediğini söylüyor. Bunun işareti de yeni ABD Dışişleri Bakanı'nın Putin dostu olarak seçilmesiyle verildi. Daha büyük fotoğrafta ise Trump yönetiminin Rusya'dan çok "Çin tehlikesine" dikkat çektiği görülüyor. Belki de yenidünya bu "tehlike" ekseninde şekillenecek. Çünkü Çin'e karşı, aralarında Türkiye'nin de olduğu ABD- Rusya eksenli yeni bir ittifak ihtimalinden söz ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.568 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.611 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 723 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 545 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar