Erdoğan-Trump görüşmesinin ilk ipuçları

Nihayet merak edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump görüşmesi gerçekleşti.Günlerdir yürütülen negatif propagandaya rağmen, ortaya çıkan fotoğraf hem ABD-Türkiye hem de iki liderin...

Nihayet merak edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump görüşmesi gerçekleşti.
Günlerdir yürütülen negatif propagandaya rağmen, ortaya çıkan fotoğraf hem ABD-Türkiye hem de iki liderin ilişkileri açısından pozitifti.
Ne ABD Türkiye ile ilişkilerini koparmak istiyor ne de Türkiye ABD ile... Bu bile son yıllarda Türkiye'yi zorlayan küresel güç odakları açısından ciddi bir başarısızlık.
Türkiye'yi yalnızlaştırmak isteyen çevreler son ana kadar, medya üzerinden inanılmaz bir algı operasyonu yürüttü.
İşin ilginç tarafı aynı kesimler ABD içinde Trump'ı da kuşatmaya almış durumdalar. Trump seçimle geldi ama hâlâ devlete hâkim değil. Pentagon'dan CIA'ye kadar müesses nizamın tüm kurumları Trump'ı eski politikaları uygulamaya zorlarken, gitmesi için de elinden geleni yapıyor.
İki liderin görüşmesi bu kuşatmanın gölgesinde yapıldı. Görüşmeyi etkileyen bir gelişme de Erdoğan ABD'ye giderken dünyanın yeni merkezinin kaydığı Hindistan, Çin ve Rusyagörüşmeleriydi.
Yeni merkez, Doğu'da Türkiye, hem enerji koridoru olması, hem de Pekin'i Londra'ya bağlayacak ve gelecekte ticaretin ana aksı olan 'yeni ipek demiryolu' nedeniyle kilit ülke durumunda.
Trump, söyledikleriyle, Türkiye'nin vermek istediği ve bir anlamda rahmetli İsmet İnönü'nün daha 1964'te söylediği "Yeni bir dünya kurulur Türkiye de orada yerini alır" tezini hatırlatan mesaj aldığını gösterdi. Israrla Türkiye'nin bölgesel ve küresel önemine vurgu yapması boşuna değildi. Bu çerçeveden, henüz ayrıntıları tam ortaya çıkmasa da sonuca bakıldığında üzerinde durulması gereken birkaç önemli nokta var.
Birincisi Trump henüz devlette etkin olmasa da Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediğini Suriye'deki güvenli bölge dahil, PYD ve FETÖ'ye ilişkin yaklaşımlarıyla Türkiye'ye yakın durduğunu gösterdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 260 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 648 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar