Barzani ve çıkış yolu

Referandum sonrası bölgeyi bekleyen tehlike henüz geçmiş değil ama yeni bir yol arayışı da devrede. Türkiye, İran ve Irak merkezi hükümeti arasındaki görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki...

Referandum sonrası bölgeyi bekleyen tehlike henüz geçmiş değil ama yeni bir yol arayışı da devrede. Türkiye, İran ve Irak merkezi hükümeti arasındaki görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki günlerde Irak merkezi hükümetiyle Barzani de görüşecek.

Bu görüşmeler bölgeye ilişkin küresel kirli hesapların bozulacağı ihtimalini artırıyor. Buna bölgenin, en başta da Kürtlerin ihtiyacı var. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki günkü çıkışı bütün siyasi aktörlere rahat bir nefes aldırdı. Önce tehlikenin boyutuna dikkat çekti:
"Kuzey Irak'taki referandum krizi bölgemizin bağrına bir hançer saplama girişimidir. Mesele Kürtlerin hakları meselesi değildir."
Sonra izlenmesi gereken ana ilkeyi hatırlattı: "Bölgemizde yaşanan krizi suhuletle, akılla, uzlaşmayla çözmek için her yolu sonuna kadar deneyeceğiz."
Ardından çıkış yolunu gösterdi: "Konunun daha tatsız noktalara varmadan, bir an önce suhuletle ve sağduyuyla çözümü en büyük arzumuzudur. K. Irak Yönetimi, yanlışından dönme erdemini gösterdiğinde, Türkiye, devleti ve milletiyle bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir."

Peki, bu yaklaşım, Irak Kürt Bölgesel Yönetim katında nasıl karşılandı? Aslında benzer bir arayış orada da var. Barzani ve çevresi, bölgeyi altüst edecek ve derin kırılmalara yol açacak bir adım atıldığının farkında ama şimdi buradan daha az zararla nasıl çıkılacağı hesabını yapıyor. Onlar da biliyor ki, özellikle Türkiye ile son yıllarda kurulan bağların kopması Irak Kürtlerinin çıkarına değil. Türkiye şu aşamada bile ambargo konusunda özel bir hassasiyet gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.389 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 696 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 542 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 657 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 569 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar