AK Parti’de adaylığın kritik ölçüsü

İki gündür Ankara kulislerini izliyorum. Ankara'da parti genel merkezleri dolup taşıyor. O merkezlere ulaşamayanlar ise bazı kafelerde, restoranlarda aday borsasındaki yükseliş ve inişleri takip ediyor. Durum hâlâ...

İki gündür Ankara kulislerini izliyorum. Ankara'da parti genel merkezleri dolup taşıyor. O merkezlere ulaşamayanlar ise bazı kafelerde, restoranlarda aday borsasındaki yükseliş ve inişleri takip ediyor. Durum hâlâ netleşmiş değil. AK Parti genel merkezi, il il, ilçe ilçe analizleri sürdürüyor. Birkaç koldan yürütülen analizlerde öncelikle mevcut belediye başkanlarının karnesi çıkarılıyor. Şöyle bir ölçüden söz ediliyor: Partinin oyu kadar veya biraz geçen bir başkan başarılıdır. Ama parti oyunun altında kalan, yaptığı çok başarılı işler olsa da bunu halka anlatamayan başkanlar başarısızdır ve yeniden aday olamayacak.
Yani sadece üç dönemlikler değil, çok sayıda belediye başkanının değişmesi bekleniyor. Bu ölçüyle İstanbul'daki mevcut belediye başkanlarına bakıldığında yarısından fazlası gidici demek... AK Parti'nin elinde olmayan belediyeler için ise farklı analizler yapılıyor. Orada da halkın sevdiği, karşılığı olan siyasi aktörlere, sivil toplum liderlerine veya başarılı iş insanlarına bakılıyor. Aday profili açısından sürprizleri çok olan bir seçime doğru gidiyoruz.
Ankara kulislerinde AK Parti'nin üç büyük şehirde kimleri başkan adayı göstereceğine ilişken şimdiden karar verilmiş durumda. Onlara göre, İstanbul'da banko isim Meclis Başkanı Binali Yıldırım. Meclis Başkanı Yıldırım'a, sadece AK Partililer değil, CHP'liler de "Seçimi kesin kazanır" gözüyle bakıyor. İkinci ihtimal olarak da Süleyman Soylu ismi geçiyor.
Ankara için ise Mehmet Özhaseki adı ciddi kabul görmüş durumda. Ankaralılık üzerinden itiraz edenler olduğu için de Mustafa Tuna, Veysel Tiryaki, Turgut Altınok ve Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ismi de konuşulanlar arasında. AK Parti'nin İzmir adayı olarak da Mahmut Özgener adı önde. Eski milletvekili Nükhet Hotar da Ankaralıların İzmir'e yakıştırdığı ikinci bir isim.
Ankara kulislerinde AK Parti ile MHP'nin yerelde ittifak yapıp yapmayacağı da çok konuşuluyor. Hem AK Parti Genel Merkezi'nden hem de Cumhurbaşkanlığı çevresinden edindiğimiz izlenim, ittifak meselesinin yeniden gündeme geleceği doğrultusunda. Bir AK Partili şöyle diyor: "Yerelde ittifak zor ama farklı bir formül üzerinde çalışılıyor, daha vakit var."

AK Parti ve kadın adaylar
Bu seçimlerde sadece AK Parti değil CHP de daha fazla kadın aday göstermek istiyor. Ancak ne yazık ki bu niyet YSK'ya teslim edilen listelere pek yansımıyor. Bu kez özellikle Başkan Erdoğan AK Parti teşkilatlarını zorlayarak il ve ilçelerden çok sayıda kadın aday önerisi getirmelerini istedi.
Başvurular açısından bakıldığında kadın aday adayı sayısı hiç de az değil. AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'le birlikte 8 belediye başkanı var ve bu sayının bu kez artması isteniyor. Başta İstanbul, İzmir ve Aydın olmak üzere çok sayıda il ve ilçede kadın aday gösterilmesi sürpriz olmayacak.
Tabii kadınlar sadece kolay yerleri veya kazanılması garanti yerleri de seçmiyor. Mücadele ederek kazanmak isteyen ilginç örnekler de var. Onlardan biri de Ağrı'dan belediye başkanı adayı olmak için başvuran Semra Polat... Polat, Ağrılı ve bölgenin derdini yakından bilen biri. Kısa sohbetimizde Ağrı'da sadece şehre ilişkin altyapı veya imar sorunları olmadığını, kadın ve gençlerin çok daha yakıcı sorunları olduğunu söyledi. Sonuç ne olur bilemem ama bir kadın olarak Polat'ın Ağrı'da sert bir siyasi mücadeleyi göze alması övgüye değer.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin ve insanlık cephesi 18 Mart 2024 | 124 Okunma Kurum’dan ‘teknoloji üssü’ atağı 17 Mart 2024 | 94 Okunma İmamoğlu’nu unutmayacak iki siyasetçi 16 Mart 2024 | 902 Okunma Çanta skandalının ‘kilit’ isimleri 14 Mart 2024 | 1.007 Okunma CHP’de paranın izini sürmek 13 Mart 2024 | 524 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar