ABD’yi sorgulatan operasyon

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu, PKK'nın oluşturduğu "terör koridoru"nu bertaraf etmeyi çok çok aşan bir misyona sahip ve bu gerçek yavaş yavaş da olsa netleşiyor. Dünyanın birçok merkezinden...

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu, PKK'nın oluşturduğu "terör koridoru"nu bertaraf etmeyi çok çok aşan bir misyona sahip ve bu gerçek yavaş yavaş da olsa netleşiyor.
Dünyanın birçok merkezinden Türkiye'ye destek gelirken, operasyonu haklı kılan ABD'nin Suriye siyaseti sorgulanıyor, tartışılıyor.
Nasıl tartışılmasın ki? ABD Suriye iç savaşının başladığı andan itibaren savaşı durduran değil kaotik hale getiren bir strateji izledi. Ne kırmızı çizgilerinin gereğini yaptı, ne de oluşturduğu koalisyon güçleriyle ortak bir hareket geliştirdi.
Bunu yaparken de DEAŞ'ı bir aparat olarak kullandı. Tıpkı Taliban ve El Kaide gibi... Doğrusu bu çok da şaşırtıcı değildi.
ABD bunu hep yapıyordu.
Ama ABD ilk kez Suriye'de fark bir şey daha yaptı. 60 yılı aşan stratejik ortağı, NATO üyesi Türkiye'yi bıraktı, ona karşı en kirli savaşı yürüten ve kendisinin de terör örgütü olarak nitelediği PKK'yla ittifak yaptı.
Aslında bu Obama dönemi siyasetiydi ve Trump'da bunu devam ettirdi.
Yeni bir siyaset, yeni bir yaklaşım getirmedi ya da getiremedi. Daha doğrusu işi askerlere bıraktı. Suriye siyasetini ağırlıkla Pentagon-Centcom ikilisi belirledi. Bu da FETÖ eksenli bir siyasetti ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe ve işgal girişimiyle uyumlu bir plandı. CENTCOM Komutanı General Joshep Votel boşuna endişelenmemişti:
"TSK içindeki pek çok müttefikimiz başarısız darbe girişimi sonrasında hapse atıldı. Endişelerim var." İşte o askerler hala etkinler ve terör örgütleri FETÖ ve PKK'yla da ilişkileri sürüyor.
Bu kirli ilişkinin bölgeye bedeli ise acı, gözyaşı ve ölüm oldu. Türkiye'de çözüm süreci sabote edildi, terör ve çukur savaşıyla binlerce insan ölüme sürüklendi.
Irak ve Suriye'de ise son 5-6 yılda katledilen insan sayısı bir milyonu aştı. 10 milyonu aşan Suriyeli yerinden yurdundan edildi, mülteci oldu. Ve dünyanın en büyük küresel gücü ABD, o ölümler, göçler yaşanırken sadece seyretti. O insanlara elini bile uzatmadı. İnsani hiçbir girişimde bulunmadı.
DEAŞ aparatıyla bile mücadelede PKKPYD maşasını kullandı. Kendi askerinin ölmesini istemedi.
Acaba ABD, bu hesabı kendi halkına, insanlığa nasıl verecek?
İşte Zeytin Dalı Operasyonu bu insanlık dramına ve ABD'nin ikiyüzlülüğüne ayna tuttu. O aynada, Türkiye'nin sadece terörle mücadele etmediği, ilk kez teröre destek olanları da teşhir ve deşifre ettiği görüldü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 348 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 403 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 388 Okunma AK Parti’yi ne bekliyor? 06 Nisan 2024 | 704 Okunma Van’da ne oldu? 04 Nisan 2024 | 1.097 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar