Yerel seçimler, ittifaklar ve adaylar

Yerel seçim kulisleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ittifak açıklamaları ve CHP'deki iç iktidar mücadelesinin sonlanmasıyla hızlandı. Partiler bütün enerjilerini 7 ay kalan yerel seçimlere...

Yerel seçim kulisleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ittifak açıklamaları ve CHP'deki iç iktidar mücadelesinin sonlanmasıyla hızlandı.
Partiler bütün enerjilerini 7 ay kalan yerel seçimlere yöneltmiş durumda.
Kim kiminle ittifak yapacak ve kimler aday olacak? Muhalefetin yerel seçimlere 24 Haziran'ın bir rövanşı olarak bakması ve CHP'nin HDP ile ittifak aşkı kendi karşıtını harekete geçirdi ve ilk tepki Bahçeli'den geldi:
"İstanbul, Ankara ve İzmir'in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni tartışmaya açabilir..." Bu, önümüzdeki yerel seçimlerin hangi eksende gelişeceğinin işaret fişeğiydi.
Başkan Erdoğan da Bahçeli'nin bu yaklaşımına sıcak baktı:
"Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz." Bu noktada merak edilen bu ittifakın nasıl formüle edileceği... Bu konuda iki parti içinde de çalışmalar sürüyor. Daha önce de yazdım, Bahçeli'nin üç büyük şehir örneğini vermesinden de anlaşılacağı gibi ittifak şehirler bazında gerçekleşecek.
Şimdi gelelim kulislerde konuşulanlara...
Üç büyükşehirde seçimin AK Parti ve CHP arasında geçeceği belli. Bu nedenle iki partinin kulisleri dikkatle izleniyor. Aylardır da yazılıp çiziliyor. Çok sayıda isim var. Önce İstanbul'dan başlayalım. İstanbul için adı en çok geçen isim Meclis Başkanı Binali Yıldırım. O koltuğu bırakıp İstanbul'a aday olur mu bilinmez ama hâlâ en güçlü isim. Zaten seçim matematiği açısından İstanbul'un el değiştirmesi zor görünüyor.
HDP silme CHP'ye oy verse bile AK Parti'yi geçemiyor. Ancak şu da bir gerçek, güçlü bir aday olmadan bu oyu korumak kolay değil.
Başka isimlere gelince... İlk sırada mevcut belediye başkanı Mevlüt Uysal var.
Onu Esenler...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 16 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 646 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar