Savaş uçağı yapmamız nasıl engellendi?

Seçim meydanları hayli hareketli... Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları, Ramazan olması nedeniyle iftardan sahura kadar süren yoğun bir çalışma yürütüyor. Her iftar sofrası büyük buluşmalara yol...

Seçim meydanları hayli hareketli... Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları, Ramazan olması nedeniyle iftardan sahura kadar süren yoğun bir çalışma yürütüyor. Her iftar sofrası büyük buluşmalara yol açıyor.
Önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı, İstanbul 3. Bölge birinci sıra adayı Numan Kurtulmuş'un onur konuğu olduğu iftardaydım. Kurtulmuş, baba dostları eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, eşi Prof. Dr. Temel Dağoğlu ve oğlu Rebi Dağoğlu'nun verdikleri ve çok sayıda işadamının katıldığı iftarda kısa bir konuşma yaptı. Bölgemizin yeni bir bölyönet tehdidi altında olduğunu belirten Kurtulmuş, sözü Türkiye'nin son günlerde yaşadığı ekonomik kuşatmaya getiriyor ve şöyle diyordu:
"Ekonomimizde faz değişikliği yaşanıyor. Güçlü üretim anlayışını esas alan bir ekonomiye doğru ilerliyoruz. Özellikle stratejik endüstrilerdeki desteklerin Türkiye ekonomisini ne noktaya getireceğini bilen bazı güçler bundan rahatsızlık duyuyor. Üreten değil satın alan bir ülke olmamız isteniyor. Son yaşananlar Türkiye'ye ekonomik olarak diz çöktürmek için birilerinin yaptığı manipülasyonlardır."
Bakan Kurtulmuş, bu ekonomik kuşatmanın yeni olmadığını, 1940'larda uçak, 1961'de araba yaptırmayanların 1978'de de savaş uçağı yaptırmadıklarını belirtiyor ve çok çarpıcı bir ayrıntı veriyordu: "Şunu söylemeliyim; dün akşam o dönemi yaşamış bir abime de teyit ettirdim. Çok net söylüyorum, yıl 1978, Türk Uçak Sanayi A.Ş. şimdi TAİ olan kuruluşumuz TUSAŞ, savaş uçağı yapmak üzere antlaşma imzalayacak. Dünya çapında Alman, Fransız, ABD ve İtalya firmaları katılmış. İtalyanlarda karar kılınmış. Ankara'da imza töreni yapılacak. Tam o sırada Türkiye'nin karanlık odasından bir telgraf gelmiş ve TUSAŞ'ın o zamanki genel müdürü ODTÜ'nün hocalarından Mehmet Aktürk'e 'bu antlaşmayı imzalamayın, vazgeçin' talimatı verilmiş. Eğer, Türkiye 1978'de kendi uçağını yapabilseydi bugün ABD ile F-35'i 'alacak mıyız almayacak mıyız' tartışmasını yapmayacaktık. Manzara son derece açıktır."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 646 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma AK Parti’yi ne bekliyor? 06 Nisan 2024 | 704 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar