‘İktisadi 15 Temmuz’ hesabı

Erken seçim kararı, sadece iç siyaset odaklarının değil, Türkiye'yle hesabı olan dış siyaset odaklarının da hesabını bozdu. Onlar da bunu hiç saklamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı...

Erken seçim kararı, sadece iç siyaset odaklarının değil, Türkiye'yle hesabı olan dış siyaset odaklarının da hesabını bozdu. Onlar da bunu hiç saklamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert bir iç siyaset aktörü gibi seçimlerle ilgili şöyle diyordu: "Olağanüstü hal yürürlükteyken, özgür, adil ve şeffaf bir seçim düzenlemek zor, bunun farkındayız. Endişelerimiz var."
Fransa'da Macron'un OHAL döneminde seçilmesini dert etmeyen, kendi başkanlık seçimlerinin mahkemelik olmasını görmezden gelen ABD, bununla da yetinmiyor, devreye Rusya'dan S 400'lerin alınmasına öfkeli Pentagon'u da sokuyordu.
Pentagon, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılabileceğini ve ambargo uygulanabileceğini duyuruyordu. AB ülkeleri de benzer bir yaklaşımda. Ayrıca AB, Yunanistan'ı çok daha tehlikeli biçimde kullanıyor.
İşin kritik noktalarından biri de Suriye üzerinden yapılan planlar. Orada yeni devreye sokulan ABD, İngiltere, Fransa arasındaki emperyalist ittifak, öncelikle "çok oluuuyor" dedikleri Türkiye'nin sınırlandırılmasını hedefliyordu.
Bir yanda Macron'un pervasızca dile getirdiği gibi Türkiye'nin Rusya ile arasını açma çabası, öte yanda PKK-PYD'ye silah ve siyasi destek, arka planda ise Suudi Arabistan'ın PYD ve Suriyeli Sünnileri bir araya getiren Türkiye karşıtı operasyonu sürüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.607 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 717 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 545 Okunma CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 659 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar