FETÖ ve AYM kararı

Anayasa Mahkemesi'nin son kararı geçmişteki siyasi kararlarını bile aratacak düzeyde, Türkiye'nin yaşadığı sıcak tehlike FETÖ açısından derin etkileri olabilecek bir kırılma yarattı. En önemlisi...

Anayasa Mahkemesi'nin son kararı geçmişteki siyasi kararlarını bile aratacak düzeyde, Türkiye'nin yaşadığı sıcak tehlike FETÖ açısından derin etkileri olabilecek bir kırılma yarattı. En önemlisi de tıpkı ana muhalefetin "kontrollü darbe" yaklaşımı gibi FETÖ'ye yeni bir motivasyon kaynağı olması.

Aylardır FETÖ verdiği mesajlarla, bu davaların boşa çıkacağını bağırıp duruyor. Tanıklık yapanları, itirafçı olanları itibarsızlaştırmak için içeriden ve dışarıdan inanılmaz bir operasyon yürütüyor. Mahkemeleri kilitlemeye çalışıyor. Tam bu noktada Anayasa Mahkemesi'nin kamuoyunu büyük oranda ikna etmeyen tartışmalı kararı geldi. Kararın tartışmalı yanını, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı hukukçu Mehmet Uçum şöyle özetliyor:

"Bireysel başvuru hakkı kişisel hak ve özgürlükler bakımından önemli bir üst yargısal güvencedir. Ancak bu güvenceyi realize etmesi gereken yetki sahibi AYM'nin, denetim yaparken 'iç karışmazlık' ilkesini ihlal etmemesi gerekir.

Bu ilke, sadece yargı, yasama ve yürütme kuvvetleri arasında uygulanan bir ilke değildir. Yargı açısından her mahkeme mecrasının işlevsel bağımsızlığını 'iç karışmazlık' ilkesi güvence altına alır. Ayrıca AYM; 'yerinde yargılama' sürerken mahkemelerin başvuru yolu tüketilmiş ara kararlarının denetimi ile kesinleşmiş yargı kararlarının denetimi arasında kesinlikle niteliksel ayrım yapmalıdır."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.350 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.608 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 722 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 545 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar