“Yeni Afganistan Stratejisi” ve Pakistan: BOP’ta Güney Asya Butonuna Basıldı

İslam dünyası ile kafayı iyice bozmuş olan ABD ve onun topal ördek konumundaki başkanı Donald Trump bu sefer de Afganistan üzerinden Pakistan’ı hedef gösterdi. “Bu sefer de” ile kastım, Pakistan’ı hedef...

İslam dünyası ile kafayı iyice bozmuş olan ABD ve onun topal ördek konumundaki başkanı Donald Trump bu sefer de Afganistan üzerinden Pakistan’ı hedef gösterdi. “Bu sefer de” ile kastım, Pakistan’ı hedef göstermede Afganistan’ı yeni bir gerekçe olarak göstermesi değil; bir başka devlet sonrası (ki bu hedef İran’dı) bu ülkeye işaret etmesi.

Zira ABD 11 Eylül’den bu yana Pakistan’ı Afganistan’da bozulan müttefikliğinden dolayı taş devrine dönene kadar bombalamakla tehdit ediyor. Trump da bu tehdidi eski Başkan Bush sonrası bir kez daha gündeme taşıyan bir isim.

22 Ağustos’ta, Fort Myer Askeri Üssü’nde yaptığı konuşmada “Yeni Afganistan Stratejisi”ni açıklayan ve bu kapsamda Orta Asya-Güney Asya politikalarında kaba güce dayalı bir politika izleyeceğinin somut sinyallerini veren Trump, bu stratejinin bir ayağının da Pakistan’a yönelik yaklaşımlarında değişikliğe gitmek olduğunu söyledi.

Söz konusu konuşmasında Trump; “Pakistan’ın terör örgütlerine barınak sağlamasına artık sessiz kalamayız. Pakistan’ın Afganistan’daki çabamızda ortaklık kurmaktan kazanacağı çok şey var. Teröristleri barındırmayı sürdürmekten ise kaybedeceği çok şey var. Pakistan’a milyarlarca dolar ödüyoruz ama bizim savaştığımız teröristlere barınma imkânı sağlıyorlar” ifadelerini kullandı. Trump, Afganistan konusunda ABD’ye verdiği katkıdan dolayı da Hindistan’a dikkatleri çekiyor.

Bu ifadelerin öz Türkçesi şu: Pakistan’a “ya bizimlesiniz ya da teröristlerle” deniliyor. (Bu çağrıyı bir yerlerden hatırlıyor olmalısınız.) Aksi takdirde, Pakistan’ın en zayıf noktasına dokundurarak; Hindistan ile seni boğarım mesajını veriyor. Bu mesaj, aynı zamanda “Bush’un hayaletinin ya da daha yerinde bir tabirle “Yeni Haçlılar” olarak da bildiğimiz Evanjelist Neo-Conların dönüşü demek!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Yeni Dünya Düzeni”nin Çöküşü… 25 Aralık 2017 | 142 Okunma ABD Yeni Ulusal Güvenlik Stratejisindeki “Örtülü İtiraflar” 21 Aralık 2017 | 233 Okunma ABD’nin Suriye’de Bir Değil, Birden Fazla İşi Varmış! 18 Aralık 2017 | 143 Okunma ABD Kendi Pimini Çekti! 11 Aralık 2017 | 124 Okunma “Başkent Kudüs” Üzerinden “Büyük İsrail Devleti” İlan Edilmek İsteniliyor! 07 Aralık 2017 | 168 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar