Amerika Orta Doğu’da güç kaybediyor

Trump’ın stratijisi Suudi Arabistan-İran savaşı ile mezhep kavgasını başlatmaktır. İran temkinli davranmaktadır. Sırtını ABD’ye dayayan Suudların tahrik edici beyanlarına sessiz kalmaktadır. ABD...

Trump’ın stratijisi Suudi Arabistan-İran savaşı ile mezhep kavgasını başlatmaktır. İran temkinli davranmaktadır. Sırtını ABD’ye dayayan Suudların tahrik edici beyanlarına sessiz kalmaktadır. ABD, İsrail ve Suudlar İran’ı karıştırarak “minder”e çekmek istemiştir.
Birkaç küçük hadise hariç İran’da rejim ülkeye hâkimdir. Karışıklıklar esnasında İran ordusu hatta Devrim Muhafızları sahnede görünmemiştir. Batı, Rusya’yı kullandı. Batı’nın liberal görüşü karşısında Sovyetler Birliğinin komünizm görüşü antitez olarak kullanıldı ve âdeta Batı’nın saldırganlığını meşrulaştırdı. Rusya’nın emperyalizmi ve komünizm tehlikesi ile ABD, Türkiye başta olmak üzere Orta Doğu’ya yerleşti. Yerleşmekle kalmadı Orta Doğu’da 1947’den sonra İslam Dünyasının sırtına hatta göğsüne İsrail hançerini batırdı. Ancak şimdi uyandık. 1947 sonrası Orta Doğu ülkeleri IMF belası ile sömürüldü ve ülkelerin ekonomik gelişmeleri önlendi.
Orta Doğu ülkeleri başta Mısır, Irak ve Suriye olmak üzere ABD’ye hizmet eden diktatörleri CIA getirdi. Şu anda dünyada ve Orta Doğu’da İkinci Dünya Savaşı sonrası yok. ABD’nin karşısında statüko için kendisiyle uğraşacak Rusya yok. Rusya’nın yeni stratejisi dışa açılarak güçlenmeye dayanıyor. Avrasya coğrafyasında Türkiye başta olmak üzere az gelişmiş kısır döngüsünde kıvranan ABD, IMF ve Dünya Bankasının kredilerine ihtiyaç duyan ülke kalmadı. Latin Amerika için de aynı şey söylenebilir. Çin, dünya dengesini değiştirebilecek güçtedir.
Pasifik Asya da aynı durumdadır. 1947’de mağlup bir Japonya vardı. 1947’de ise ne

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gelişen ekonomimiz... 20 Nisan 2018 | 197 Okunma Gelişen ekonomimiz... 24 Ocak 2018 | 307 Okunma Orta Doğu’da fitne kaynağı 21 Ocak 2018 | 2.581 Okunma Afrin operasyonu 19 Ocak 2018 | 4.339 Okunma Ekonomide son durum... 17 Ocak 2018 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar