Yağma; Hıyanet Kânunu; Mussolini; Darbe Yasakları

Tarihte 29 Nisan29 Nisan 1909 Yıldız Sarayı Yağması Padişah Sultan II. Abdülhamid’in ailesiyle birlikte ikamet etmiş olduğu Yıl­dız Sa­ra­yı, Başıbozuk İt­ti­hat­çı­lar ve...

Tarihte 29 Nisan
29 Nisan 1909

Yıldız Sarayı Yağması

Padişah Sultan II. Abdülhamid’in ailesiyle birlikte ikamet etmiş olduğu Yıl­dız Sa­ra­yı, Başıbozuk İt­ti­hat­çı­lar ve Ha­re­ket Or­du­su as­ker­le­ri tarafından "arama yapma" bahanesiyle girilip yağ­ma­ edildi.

Yağmacılar, gerek devlete ve gerekse i­ki gün ön­ce tahttan indirilerek Selânik’e gönderen Sultan Abdülhamid'in şahsına, hatta ailesine ait ne buldularsa alıp götürdüler.

O gün Yıldız Sarayında kimin ne götürdüğü, toplam ne kadar mal ve servet götürüldüğü anlaşılamadı. Bilânço, sonradan da tesbit edilemedi.

Bu utanç verici hadisenin mahiyeti, ileriki günlerde yapılan bazı teşebbüslere rağmen yine de aydınlatılamadı ve adeta tarihin karanlık kuytularına gömülüp gitti.

* * *

23 Nisan'da (1909) İstanbul'a giren ve devlet idaresine el koyarak sıkıyönetim ilân ettiren Hareket Ordusu (nâm–ı diğer "Selânikliler Ordusu"), Şeyhülislâm ile birlikte hükümet ve Mebusan Meclisi'ni de baskı altına alarak, Sultan II. Abdülhamid'i 33 yıllık tahtından indirdiler.

Selânikliler, Padişah'ı Selânik'e gönderirken, kendileri de Yıldız Sarayı'na kuruldular. Ancak, bunların çoğu adi, dönek ve aşağılık herifler olduğundan dolayı, kendilerini tutamayıp Saray'ı yağmalama cihetine gittiler; böylelikle, aslında ne mal olduklarını gözler önüne sermiş oldular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar