Türkiye Sivas oldu; Ankara’ya yöneldi

GÜNÜN TARİHİ: 11 EYLÜL 1919Millî Mücadalenin başlamasıyla birlikte, yurdun hemen her bölgesinde toplu hareketlenmeler baş gösterdi: Millî müdafaa cemiyet ve cephe hareketleri, kongreler, yürüyüşler...

GÜNÜN TARİHİ: 11 EYLÜL 1919
Millî Mücadalenin başlamasıyla birlikte, yurdun hemen her bölgesinde toplu hareketlenmeler baş gösterdi: Millî müdafaa cemiyet ve cephe hareketleri, kongreler, yürüyüşler, mitingler, birbirini takip etti.

Hem doğu, hem batı bölgelerinde düzenlenen kongrelerin başında Erzurum, Sivas, Balıkesir Kongresi gelir.

 “Günün tarihi” itibariyle, bir hafta süren ve 11 Eylül 1919’da nihaî toplantısını yapan Sivas Kongresi ile kongre sonrasında yaşanan gelişmeleri anlatmaya çalışalım.

“Sadâkat Yemini”ne dikkat!

4-11 Eylül arasında gerçekleştirilen bu toplantının ardından, ertesi gün halka açık bir oturum yapıldı ve alınan nihaî kararlar bir "Umumî Beyannâme" şeklinde Türkiye ve dünya kamuoyuna ilân edildi. Aynı gün ayrıca şu iki önemli karar alındı:

BİR: Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulması.

İKİ: Millet Meclisi teşkil olununcaya kadar, kongre kararları ile hükümet idaresinin 15 kişilik bir “Temsil Heyeti” tarafından yapılması.

* * *

Anadolu ve Trakya'dan gelen onlarca delegenin iştirak etmiş olduğu Sivas Kongresi, şimdiki Sivas Lisesi binasında harikulâde bir yemin merasimiyle çalışmalarına başladı.

İşte o pek mühim olan yemin metni, ne hikmetse çoğu yerde gizleniyor, yahut görmezden geliniyor. Oysa, o gün olduğu gibi, bugün ve yarın gelecek nesillerin de bunu bilmesi gerekiyor.

Bilinmesi, bu ülkede yaşayan her vatandaşın öncelikli haklarından biridir diye düşünüyoruz. Zira, Erzurum ve Sivas Kongreleri, işgalden kurtuluşun ve yeni bir devleti kurmaya giden yolun başlangıcı ve en önemli kilometre taşlarından biridir.

Ayrıca, bu yemin metnini önemli kılan daha başka sebepler de var. Fakat, biz detaya girmeden, konuyu toparlamaya çalışalım.

İşte, kongreye katılan delegelerin çalışmaya başlamadan evvel yüksek sesle okumuş olduğu söz konusu o yemin metni:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar