Terörde sonun başlangıcı...

Fransa, Rusya ve Amerika... Bunlar, dünya tarihinin seyrini değiştirme kabiliyet ve kapasitesine sahip olan ülkelerin başında geliyor. Fransa’nın “Büyük Fransız Devrimi”, Rusya’nın “Komünist-Bolşevik...

Fransa, Rusya ve Amerika... Bunlar, dünya tarihinin seyrini değiştirme kabiliyet ve kapasitesine sahip olan ülkelerin başında geliyor.

Fransa’nın “Büyük Fransız Devrimi”, Rusya’nın “Komünist-Bolşevik İhtilâli” ve Amerika’nın İkinci Dünya Savaşında kullanmış olduğu “Atom Bombaları”, dünyadaki gidişatın seyrini değiştiren çok önemli birer tarihî hadise olarak kayıtlara geçti.

Şimdi, bu çarpıcı hadiseleri biraz daha yakından incelemeye ve bunlardan günümüzdeki terörle bağlantılı gelişmeler hakkında projeksiyonlar tutmaya çalışalım.

Hürriyet ve sömürgecilik

Fransa’da, 1789 tarihinde “Büyük Fransız İhtilâli” yaşandı. Bundan bütün Avrupa ve zamanla hemen bütün dünya etkilendi.

Bu tarihten önce, bir çok Avrupa ülkesi gibi Fransa'da da “mutlak monarşi” vardı. Kraliyet sistemi ile Kilise düzeni arasında bitip tükenmek bilmeyen bir hakimiyet mücadelesi yaşanıyordu.

Büyük İhtilâl hareketi, bu iki sistemi de derinden sarstı ve mutlak hakimiyetlerine son verdi. Mutlak Monarşiye dayalı sistemin yerine Cumhuriyet rejimi ikame edilmeye çalışıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar