‘Tehcir’deki doğrular-yanlışlar (1)

Birinci Dünya Savaşının en kritik safhasında (Mayıs, 1915) yaşanan “Tehcir Hadisesi”nin öncesi ve sonrasındaki gelişmelere etraflıca ve hiçbir tesir altında kalmadan bakmanın şimdi tam zamanı.Zira, bu...

Birinci Dünya Savaşının en kritik safhasında (Mayıs, 1915) yaşanan “Tehcir Hadisesi”nin öncesi ve sonrasındaki gelişmelere etraflıca ve hiçbir tesir altında kalmadan bakmanın şimdi tam zamanı.
Zira, bu elîm hâdisenin üzerinden tam tamına yüz yıllık bir süre geçti.

Öte yandan, bu mesele şimdilerde bütün sıcaklığıyla başta Türkiye ve Ermenistan olmak üzere, dünya ülkelerinin de gündemini işgal ediyor.

Kânun metnindeki ifadeler

Öncelikle, resmî adı "Sevk ve İskân Kànunu" olan, fakat daha çok “Tehcir Kànunu” olarak bilinen söz konusu kànun metnindeki ifadeleri Resmî Gazete sıfatıyla çıkan Takvim-i Vekayi'nin 1 Haziran 1915 tarihli nüshasından okuyalım.

Ana metnin hülâsası şudur: “Harp zamanında hükûmet icraatına karşı gelenler hakkında, sevk ve iskân hususunda alınacak, yahut tatbik edilecek tedbirler..."

Evet, ilgili kànunun ana metni budur; gerisi daha çok teknik detaylardan müteşekkil askerî, siyasî, iktisadî ve inzibatî tedbirlerin uzun uzadıya ifade edilmesinden ibarettir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar