Tarihin yüksek sesle konuştuğu gün

Tarihte öyle günler vardır ki, hatırlattığı şeyler ve içinde barındırmış olduğu hadiseler itibariyle, sâir günlere nisbeten daha farklı ve çok daha çeşitlilik arz eden bazı...

Tarihte öyle günler vardır ki, hatırlattığı şeyler ve içinde barındırmış olduğu hadiseler itibariyle, sâir günlere nisbeten daha farklı ve çok daha çeşitlilik arz eden bazı özelliklere sahiptir. İşte, onlardan biri de bugün, yani 4 Şubat günüdür.
Şimdi, biz de sözü hiç uzatmadan, Türkiye ve dünya tarihinde 4 Şubat’ta vukua gelmiş bazı önemli hadiseleri kronolojik olarak ve çok kısa bir şekilde burada sıralamaya çalışalım.

GÜNÜN TARİHİ: 4 Şubat

* * *

4 Şubat 1783

Bugün itibariyle, Avrupa ve Amerika’da iki mühim hadise yaşandı.

Birincisi: 1775’te bu yana Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni tarafından Büyük Britanya’ya (İngiltere) karşı verilen “Amerikan Bağımsızlık Savaşı” sonuçlanmış oldu. İngiltere, yaşanan düşmanlığa ve çatışmaya son verdiğini resmen ilân etti. (ABD'nin ilk başkanı olan G. Washington, yine 4 Şubat 1789 ile 1792 yıllarında üst üste iki kez seçildi.)

İkincisi: İtalya’da çok büyük ve şiddetli bir zelzele meydana geldi. Deprem sonrasında, ölü sayısının 60 bin civarında olduğu tesbit edildi.

* * *

4 Şubat 1794

Fransa, dünyadaki bütün koloni ve sömürgelerinde köleliği kaldırdığını ilân etti. Bu tarihe kadar köle pazarları bile sektörel bazda çalışıyordu.

* * *

4 Şubat 1871

“Kafkas Kartalı” lâkabıyla meşhur Şeyh Şâmil, Medine’de vefat etti.

* * *

4 Şubat 1878

Ahmet Vefik Paşa, Sadrazam oldu.

* * *

4 Şubat 1902

Ahrar-ı Osmaniye olarak da bilinen Jön Türkler'in ilk kongresi Paris’te yapıldı. Kongre esnasında, katılımcılar arasında iki ana grup ve iki ana temâyül ortaya çıktı: Milliyetçi-Merkeziyetçiler ve Adem-i Merkeziyetçi Liberaller. Birinci kısım, Ahmet Rıza'nın başkanlığında toplanırken, Liberaller ise Prens Sabahaddin Beyin etrafında toplandı. Yine, iki grubun da Avrupa'da çıkartmış olduğu gazeteleri vardı: Meşveret ve Mîzan.

* * *

4 Şubat 1917

İttihat ve Terakki Cemiyetinin siyasî lideri Talat Paşa, Said Halim Paşadan boşalan Sadrazamlık (Başbakanlık) makamına oturdu. Sultan II. Abdülhamid’in Hal’li ile Ermeni Tehciri’nin müsebbibi olan Talat Paşa, Masonlar tarafından da “Maşrık-ı Azam” diye kabul ediliyor.

* * *

4 Şubat 1923

20 Kasım 1922'de başlayan ilk Lozan görüşmeleri, göstermelik gerekçelerle 4 Şubat 1923'te aniden kesiliverdi. Kesilmenin zahiri gerekçesi ile hakiki gerekçesi birbirinden hayli farklıdır. İslâmiyetin Türkiye’de nasıl yok edileceğinin plan ve programları devreye sokuldu. Nitekim, ilk icraat, Hilâfetin kaldırılması, Medreselerin kapatılması oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar