Tanzimât nedir, ne değildir? (2)

Bitmeyen tartışmaOsmanlı tarihinin belki de en tartışmalı reform hareketi, işte bu "Tanzimât-ı Hayriye" vâkıasıdır. Zira, fikir adamlarımızın bir kısmı bu hareketi şiddetle ve nefretle...

Bitmeyen tartışma
Osmanlı tarihinin belki de en tartışmalı reform hareketi, işte bu "Tanzimât-ı Hayriye" vâkıasıdır.

Zira, fikir adamlarımızın bir kısmı bu hareketi şiddetle ve nefretle eleştirirken, bir kısmı da bu tarz bir düzenlemenin faydalı ve hatta kaçınılmaz olduğunu hep savuna geldi.

Bu noktada, doğrusu şöyle düşünmek de lâzım: Şayet Tanzimat olmasaydı, çok kritik bir eşikte yaşanan askerî, siyasî, diplomatik ve sosyal gelişmeler acaba nasıl bir seyir takip ederdi?

Araştırabildiğimiz kadarıyla, Tanzimat’a muhalefet edenler, bu ve benzeri suâllere pek de inandırıcı cevaplar getiremiyor.

Bizim bu noktadaki düşünce ve kanaatimiz ise şudur: Eğer o tarihlerde Tanzimat ilân edilmeseydi, genel durumun çok daha kötüye doğru gideceği kuvvetle muhtemeldir. Meselâ, çok daha erken bir inkıraz hali pekâlâ yaşanabilirdi.

Bir başka ifadeyle, Osmanlı'da Tanzimat ve benzeri reformları reddetmek, meselâ Cumhuriyet'in 27. senesinde (1950) demokrasiye geçişi reddetmek gibi bir mânasız bir bakış açısına tekabül ediyor.

Ne tuhaftır ki, ülkemizde hâlen de demokrasiyi reddeden ve 1950'den önceki "tek parti Cumhuriyeti"ni savunan, hatta o dönemin hasretini çekenler bile var. İşte, bu anlayışın sahipleri ne derece haklıysa, Tanzimat'a karşı gelenler de ancak o nisbette haklı olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar