Siyasette “yarı fetret” hali

Türkiye, görünürde tam 70 yıldır (1946-2016) demokrasi ile, yani çok partili bir sistemle idare ediliyor.Fakat, son birkaç yıldır adeta “tek parti” veya “tek adam” yöntemiyle idare ediliyor. Yani, gerek iktidardaki...

Türkiye, görünürde tam 70 yıldır (1946-2016) demokrasi ile, yani çok partili bir sistemle idare ediliyor.
Fakat, son birkaç yıldır adeta “tek parti” veya “tek adam” yöntemiyle idare ediliyor.

Yani, gerek iktidardaki parti ve gerekse tepedeki lider itibariyle “alternatifsiz” bir durum söz konusu.

Dahası, “alternatifsiz lider” vaziyeti, sanki Allah’ın emriymiş gibi iktidar partisi tarafından da büyük bir teslimiyetle kabullenilmiş, hatta “içselleştirilmiş” durumda.

Buna göre, parti üstü, demokrasi üstü, ekipler üstü, hatta kànunlar üstü konumuna yerleştirilmiş olan “tek adam”, artık ne derse o oluyor.

Onun ağzından çıkan söz, en üst kànun gibidir. Velev ki, söylediği şeyler birbiriyle çelişkili, tenakuzlu, hatta aynı konuya dair önceki ile sonraki sözleri birbirini tamamen tekzip eder mahiyette olsun.

Hayret ki, bütün bu tekzipli ve tenakuzlu sözler-tavırlar, her iki halde de belli bir kesim tarafından aynı iştahla alkışlanıyor.

İşte, biz buna “siyasî fetret” diyoruz.

* * *

Yaşanan vaziyete “yarı fetret” dememizin sebebi şudur: Kâğıt üstünde de olsa hürriyet, adâlet ve demokrasi vardır. Fakat, tam değil. Zira, demokrasiyi hançerleyen darbe tasarrufu aynen devam ediyor.

“Demokrasi iyidir” diyenlerin önemli bir kesimi “Alternatifsizlik daha iyidir” moduna girmiş durumda.

Doğru bulduğunu çılgınca alkışlayan bir yığın insan, bir süre sonra her şey tersine döndüğü halde, fazilet gösterip hatasını telâfi etmek, yüz tevil ile o hatasını tevil etme cihetine gidiyor.

İşte, biz bütün bunlara “yarı fetret hali” diyoruz.

* * *

Ülkenin ve milletin mukadderatına hükmeden bir siyasî aktör düşünün ki, çıkıp “Mültecileri Türkiye’de tutmak enayiliktir; maddî destek vermezlerse, bunları türlü vasıtalarda Avrupa’ya göndeririz” diyor.

Ve, bu çıkışın üzerinden daha altı ay geçmeden, birden çark edip “Bunların tamamına vatandaşlık vereceğiz” diyor.

Bundan daha tuhaf ne olabilir? Daha tuhafı şudur: Birbirine zıt her iki açıklama da aynı insan yığınları tarafından tevil edilip alkışlanıyor.

İşte, biz buna “fetret hali” diyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar