Öncelik şahısta mı, prensipte mi olmalı?

Bilhassa siyasete dair mukayeseli yazılarda, en çok “şahıs, fikir, prensip, misyon...” gibi hususlara vurgu yapmaktayız.Bunlardan bir tanesi de sekiz yıl öncesine (16.11.2009) ait. Aradan geçen bunca zamana rağmen, bu konuda ne...

Bilhassa siyasete dair mukayeseli yazılarda, en çok “şahıs, fikir, prensip, misyon...” gibi hususlara vurgu yapmaktayız.
Bunlardan bir tanesi de sekiz yıl öncesine (16.11.2009) ait.

Aradan geçen bunca zamana rağmen, bu konuda ne yazık ki değişen fazla birşey yok. Bu sebeple, “Siyasette misyon ve şahıs faktörü” başlığını taşıyan o yazının geniş bir özetini-affınıza sığınarak-yeniden takdim ediyoruz.

* * *

Kimine göre, siyasette önemli olan şahıs faktörüdür. Böyleleri, temayül ve tercihini vitrinde görünen üst düzey kadrosuna ve bilhassa lider konumundaki kişiye göre belirler.

Kimine göre ise, şahsın pek önemi yok. Şahıslardan herhangi biri başa getirilir. Denersin, o olmazsa diğeri gelir. Bakarsın olmadı, bu kez işi eşbaşkanlarla yürütmeye çalışırsın...

Böylelerinin nazarında belirleyici olan temel faktör fikirdir, dâvâdır, misyondur, ideolojidir... Bu görüşlerden biri ifrata, diğeri tefrite götürebilir. Zira, iktidara gelebilmek için bu iki faktöre de ihtiyaç var.

Öncelik, elbette ki dâvâda, misyonda olmalı. Ancak, misyon sahibi olmak, iktidar olmaya kâfi gelmiyor. Bir partide o misyona uygun lider ve kadro da bulunması lâzımdır ki, başa güreşerek alternatif olma şansını yakalayabilsin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar