Lozan’da ‘Dinden çıkma’ sözü verildi -3

Uğur Mumcu’nun önce Cumhuriyet gazetesinde tefrika ettirdiği ve bilâhare kitap haline getirilen “Kâzım Karabekir Anlatıyor” isimli dosyadan, bu kez İsmet Paşa ile ilgili bölümden iktibaslar yapmaya devam...

Uğur Mumcu’nun önce Cumhuriyet gazetesinde tefrika ettirdiği ve bilâhare kitap haline getirilen “Kâzım Karabekir Anlatıyor” isimli dosyadan, bu kez İsmet Paşa ile ilgili bölümden iktibaslar yapmaya devam edelim.
İşte Uğur Mumcu’nun kitaplaştırdığı çarpıcı ifadeler...

Kurân ve Peygambere saldırı furyası, Lozan kaynaklı

Karabekir, din ve devrim konularındaki endişelerini her yerde anlatır: “Uzmanlar, fikirleri işlesinler. Yoksa din ve ahlâk konularında atılacak yanlış adımlar gençliği züppeleştirir.”

Paşa endişelidir... Şöyle düşünür: Dinî ve ahlâkî devrim, bilim adamlarına dayanmadığına göre “Nereden geldiği belli olmayan bu fikir”, toplumda, hem de her şeye müsait bir muhitte yaman hadiselere yol açabilir... Karabekir, konuyu yakın arkadaşı İsmet Paşa ile de görüşür:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar