Lâf değil, köklü icraat zamanı

Bundan 18 yıl evvel vuku bulan ve Marmara Denizi çevresi başta olmak üzere, Türkiye'nin neredeyse yarı coğrafyasında hissedilen 17 Ağustos Depremi’nden, bunca zaman sonra acaba gereken dersleri çıkarabildik veya gereken tedbirleri...

Bundan 18 yıl evvel vuku bulan ve Marmara Denizi çevresi başta olmak üzere, Türkiye'nin neredeyse yarı coğrafyasında hissedilen 17 Ağustos Depremi’nden, bunca zaman sonra acaba gereken dersleri çıkarabildik veya gereken tedbirleri alabildik mi?
Bu noktaya ne yazık ki hiç kimse kendinden emin bir şekilde müsbet-olumlu cevap veremiyor.

İş lâfa geldi mi, mangalda kül bırakmayız. Ancak, sıra tedbir almaya, icraatta bulunmaya gelince, kaplumbağa hızından bile daha yavaş gidiyor, daha gerilerde kalıyoruz.

Lütfen, kimse çıkıp da bize eski yapılar için konulan "Mecburi Deprem Sigortası" hikâyesini anlatmasın... Eski yapı, eski haliyle durdukça, sigorta vergisi ödenmiş, ödenmemiş ne fark eder? Yani, o sigorta, o binayı muhtemel bir depremin sarsıntısından koruyabilir mi? Ölümlere engel olabilir mi?

Demek ki, asıl mesele şu: Depreme karşı binanın korunması, dayanıklı hale getirilmesi.

Peki, bu yönde ciddiye alınabilecek herhangi bir çalışma yapıldı mı, şimdiye kadar?

Ne yazık ki, bu zaman zarfında defalarca değiştirilen kaldırım çalışmalarından fırsat bulunup da, eski binaların takviyesine, yahut ıslâh edilmesine ciddî manada ilgi gösterilemedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar