Küçük kıtaya ilk adım...

Gerek nüfus ve gerekse yüz ölçümü itibariyle dünyanın en küçük kıt’ası olan Avustralya’nın şimdiki resmî adı “Avustralya Milletler Topluluğu”dur. (Commonwealth of...

Gerek nüfus ve gerekse yüz ölçümü itibariyle dünyanın en küçük kıt’ası olan Avustralya’nın şimdiki resmî adı “Avustralya Milletler Topluluğu”dur. (Commonwealth of Australia)
Dünya milletlerinin toplandığı bu küçük ve sıralamanın en sonundaki kıt’a ülkesine, her ülkeden olduğu gibi Türkiye’den de birçok işçi kàfilesi gitti.

İşte, Türkiye’den Avustralya’ya giden ilk işçi kafilesi, bundan tam 48 sene önce bugün (13 Ekim 1968) yola çıktı.

Bu yeni dünya kıt’asına ilk adımı atan vatandaşlarımızın yekûnu ise 167 kişilik bir kàfileden müteşekkil idi. O tarihten bugüne kadar gidip yerleşen ve halen orada ikamet eden Türkiye vatandaşlarının sayısı 70 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Buna, Batı Trakya, Kıbrıs, Bulgaristan, Suriye ve diğer coğrafyalardan gidenleri de dahil ettiğimizde, Müslüman Türklerin buradaki nüfusu 200 bine yaklaşıyor.

Müslüman Türkler, Avustralya’nın hemen her tarafında dağınık halde olmakla birlikte, çoğunluğun bilhassa Sidney, Melbourne, Canberra ve Perth'te yaşadığını belirtmek gerekir.

Bu arada, Avustralya kıt’asındaki Müslüman nüfusun 500 bin civarında olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Almanya referansı

Bilindiği üzere, Türkiye’den Almanya’ya ilk işçi kàfilesi 1961’de gitti. Almanya, diğer milletlere nazaran Türk işçilerin daha uyumlu ve daha çalışkan olduğunu tesbit etti.

Almanya’ya bu konuyu danışan ve müsbet mânada referans alan Avustralya hükümeti de, Türkiye’den işçi talebinde bulundu.

İki ülke arasında yapılan anlaşma neticesinde, ilk Türk kàfilesi 1968 yılı sonlarında Avustralya’ya doğru yola çıktı.

Yerinde tesbitler

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar