İslâm Demokrat Partisi

GÜNÜN TARİHİ 1 Ağustos 1951Emekli asker Cevat Rıfat Atilhan’ın başkanlığında “İs­lâm De­mok­rat Par­ti­si” isimli bir parti ku­rul­du. (1 Ağustos 1951) İktidardaki Demokrat...

GÜNÜN TARİHİ 1 Ağustos 1951
Emekli asker Cevat Rıfat Atilhan’ın başkanlığında “İs­lâm De­mok­rat Par­ti­si” isimli bir parti ku­rul­du. (1 Ağustos 1951)

İktidardaki Demokrat Partiye rakip ve muarız olarak kurulan bu partiyi destekleyenlerin başında, Sebilürreşad’ın sahibi Eşref Edib gelir. Bilâhare, mahkeme kararıyla kapatılan bu partinin serencamı özetle şöyledir: 1950 seçimlerine Demokrat Parti’yle rekabet halinde giren Millet Partisi, fahrî başkan Fevzi Paşa’nın ölümü sebebiyle başarılı olamadı. Bu parti, 1950'den sonra mahkemelik oldu ve kapatıldı.

Ardından, aynı kadro tarafından iki ayrı parti kuruldu: Osman Bölükbaşı başkanlığında Cumhuriyetçi Millet Partisi ve C. Rıfat Atilhan liderliğinde İslâm Demokrat Partisi’dir.

Bu iki partinin, aynı zamanda çok etkili bir medya desteği vardı. O günlerin dinî yayın organları olarak bilinen Hür Adam, Büyük Doğu, Büyük Cihad, Yeşil Bursa, Serdengeçti ve Sebilürreşad gibi mevkutelerin hemen tamamı, iktidardaki Demokrat’a karşı bu siyasî hareketlere arka çıkıyordu.

22 Kasım 1952’de, ülkede ve bilhassa dindar camiada büyük sarsıntılara yol açan önemli bir hadise yaşandı: Malatya'da Hüseyin Üzmez ismindeki bir lise talebesi, üstelik Başbakan Menderes'in de o esnada bulunduğu Malatya’da meşhur gazeteci Ahmet Emin Yalman'ı silâhla vurarak yaraladı.

Bu hadise, başta Milliyetçiler Derneği olmak üzere, Türkiye'deki dindar cemaatlere mal edildi. Devlet kurumları derhal harekete geçti. Peşpeşe tevkifler başladı. İslâm Demokrat Partisi lideri Atilhan, Büyük Doğu'dan Necip Fazıl, Serdengeçti'den Osman Yüksel, ayrıca Malatya'dan Avni Özmansur ve Elazığ'dan Cemal Bayındır gibi dindar zatlar, ağır ceza mahkemelerine sevk edildi. Bir süre sonra da İslâm Demokrat Partisi resmen kapatılmış oldu.

Bediüzzaman'ın tutumu

İslâm Demokrat Parti’nin kurulduğu ve tabanda taraftar bulmaya çalıştığı aynı dönemde, partinin bazı dost adamları Üstad Bediüzzaman'ı da ziyaret ediyor ve ondan siyaseten olsun destek istiyorlardı. Bir bakıma Nur Talebelerinin sade "Demokrat" yerine, artısı da bulunan "İslâm Demokrat" ismindeki partiye taraftar olmalarını talep ediyorlardı.

Böyle Eşref Edib gibi zatları kırmayan ve onlara "iman kardeşi" nazarıyla bakan Üstad Bediüzzaman, ismi "İslâm" olan bir partinin İslâma ve iman dâvâsına vereceği muhtemel zararı da nazara vererek, talebelerine şu mektubu yazdırıp neşrediyor:

"Aziz, sıddık kardeşlerimiz,

"Üstadımız diyor ki: 'Eşref Edip kırk seneden beri iman hizmetinde benim arkadaşım ve Sebilürreşad’da makale yazan ve şimdi vefat eden çok kıymetli kardeşlerimin mümessili ve hakikî İslâmiyet mücahidlerinden bir kardeşimdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar