Hicaz’ı koparan İngiliz siyaseti

GÜNÜN TARİHİ: Haziran 1916Bugünlerde başı terörle dertte olan İngiltere’nin, vaktiyle plânlı şekilde yapmış olduğu kışkırtmalar sonucu, 1916 yılı Haziran’ında Osmanlı'ya...

GÜNÜN TARİHİ: Haziran 1916
Bugünlerde başı terörle dertte olan İngiltere’nin, vaktiyle plânlı şekilde yapmış olduğu kışkırtmalar sonucu, 1916 yılı Haziran’ında Osmanlı'ya karşı Hicaz'da büyük bir ayaklanma hareketi zuhûr etti.

Yaklaşık ört yıl kadar süren Birinci Dünya Savaşının tam ortalarına gelinmişti ki, Osmanlı'nın aleyhine bölge genelinde yeni bir harekât başgösterdi.

Bu harekâtın adı, tarih kayıtlarına "Hicaz İsyanı" şeklinde geçti.

İsyanın başında Mekke Şerifi Hüseyin görünmekle birlikte, arka planda kışkırtıcılık görevi yapan ve Arapları iğfal eden, bölgedeki İngilizlerdi. Yani, hadise doğrudan “İngiliz Siyaseti” patentini taşıyordu.

* * *

Tâ 1517'den Dünya Savaşının başladığı 1914 yılına kadar da Osmanlı'dan kopmayan ve özerk statüde de olsa Hilâfete bağlı bulunan Hicaz (Arabistan), ne yazık ki İngilizlerin kışkırtması neticesinde, adım adım Osmanlı'dan önce soğudular, ardından, baş kaldırdılar ve ittifaka en çok ihtiyaç duyulduğu bir zamanda Hilâfet/Saltanat merkeziyle büsbütün ihtilâfa düştüler.

Bazı Arapların, küffara aldanarak bu hale düşmesinin şüphesiz bazı önemli sebepleri var. Bunların başında ise, Osmanlı Türklerinde baş gösteren dinde lâkaytlık ve örfen, ahlâken, hatta irfânen Avrupalılaşma hareketleriydi.

Gariptir ki, Avrupalıların başını çeken İngilterenin bölgedeki casusları da aynı yönde propagandalarda bulunarak Araplarla Türkleri birbirinden soğutmaya çalıştılar. Sonunda, maalesef muvaffak oldular.

Dünya Harbinin kızıştığı vetirede Osmanlı'dan ayrıldığını açığa vuran Mekke Şerifi Hüseyin, İngilizlerin askerî desteği ve büyük para yardımları sayesinde bölge üzerindeki hakimiyetini (krallığını) ilân etti.

Suudi Arabistan, yani Hicaz Bölgesi, o gün bugündür Türkiye'ye mesafeli olup ecnebi siyasetinin tesiri altında bulunuyor.

Ne var ki, mesele birden bire bu hale gelmedi. Hadiselerin, bir de gizliden yürütülen arkaplân boyutu var. Biraz da ona bakalım.

Vehhabilik ve İngiliz casusu

Büyük Britanya’nın (İngiltere) İslâm dünyasını çökertmeyi hedef alan politikaları, tâ 1700’lü yılların ilk çeyreğinde uygulamaya konuldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 243 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar