Her taşın altında İngiliz siyaseti

Bir önceki yazımızda da açıkça gözler önüne serildiği gibi, Musul vilayetinin elimizden gitmesinin birinci müsebbibi İngiltere’dir.Dessas ve gaddar İngiliz siyasetçileri yüzünden, Birinci Dünya...

Bir önceki yazımızda da açıkça gözler önüne serildiği gibi, Musul vilayetinin elimizden gitmesinin birinci müsebbibi İngiltere’dir.
Dessas ve gaddar İngiliz siyasetçileri yüzünden, Birinci Dünya Savaşının son gününe kadar korumuş olduğumuz Musul, cebren ve hile ile Osmanlı’dan kopartıldı.

Ve, bir daha geri verilmemek üzere, önce İngiltere’nin hegemonyasına terk edilen Musul, son olarak da Irak hükûmetine bırakılmış oldu.

Ne var ki, Musul üzerine yapılan türlü hesaplar, girişilen iç ve dış kavgalar hiç bitmek bilmedi. Çekişmeler, kavgalar bugün de bütün yönleriyle devam edip gidiyor. Dessas “İngiliz siyaseti” sayesinde...

Komşu değiliz; ama...

Bir Kuzey-Batı ülkesi olan İngiltere, Avrupa kıt’asında Osmanlı’dan ve İslâm diyarından en uzak bir noktada duruyor.

Yani, tarih boyunca onlarla hiçbir komşuluğumuz olmadı. Avrupa’nın ortalarına kadar giden, tâ Viyana kapılarına kadar gidip dayanan Osmanlı ile İngiltere devleti, hiçbir noktada sınırdaş dahi olmadılar.

Buna rağmen, ne hikmetse, Osmanlı ve diğer İslâm topluluklarının zarara uğradığı, sıkıntıya girdiği, başına türlü belâların açıldığı hemen her cephede, her noktada karşılarına Büyük Britanya’nın o meşhûr “İngiliz siyaseti” çıkıyor.

İşte, aynen Musul’un kaybı gibi, Hicaz Bölgesinin kaybedilmesi ve özellikle Vehhabiler eliyle Osmanlı’dan koparılması da, yine aynı sinsi ve dessas siyasetin gayretleri sonucu gerçekleşmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar