“Fetret”e sebep olan kavga

GÜNÜN TARİHİ: 20 Temmuz 1402İslâm ve Osmanlı tarihinde, zaman zaman fetret, yarı-fetret gibi tevakkuf, yani duraklama dönemleri yaşanmıştır. Bunların içinde en belirgin olanlardan biri, Timur Han ile...

GÜNÜN TARİHİ: 20 Temmuz 1402
İslâm ve Osmanlı tarihinde, zaman zaman fetret, yarı-fetret gibi tevakkuf, yani duraklama dönemleri yaşanmıştır.

Bunların içinde en belirgin olanlardan biri, Timur Han ile Yıldırım Bayezid Han arasında 20 Temmuz 1402’de vukû bulan meşhûr Ankara Savaşı’ndan sonraki “fetret dönemi”dir.

Oysa, bu her iki sultan da neseben Türk ve dînen Müslüman idi.

Aynı zamanda, ikisi de cengâver birer asker ve devlet adamıydılar. Yani, her biri ayrı birer cihangir devletin başında ve başkanı durumunda idiler.

Evet, ikisi de sultan idiler, hakan ve padişah idiler… 

Üstelik, dünya üzerinde onlara kafa tutabilecek üçüncü bir kuvvet görünmüyordu.

Fakat, ne büyük bir talihsizliktir ki, bu iki büyük şahsiyet karşı karşıya geldiler ve ordularıyla birlikte amansız bir savaşa tutuştular.

* * *

Sutan Bayezid, Osmanlı Devleti’nin; Emir Timur ise, kendi adına kurmuş olduğu Türk-Moğol karışımı büyük bir devletin başındaydı.

Kaderin acı bir tecellisi olarak, bu iki şahsiyet 1402 yılı Temmuz’unda karşı karşıya geldi.

Mektuplaşmalar fayda vermedi ve Ankara’nın Çubuk Ovası, al kızıl kana boyandı: Şavaş, yaklaşık 50 bin insanın hayatına mal oldu.

Peki, asıl sebep neydi?

Şüphesiz, asıl sebep, “hakimiyet dâvâsı”ydı; diğer sebeplerin tamamı kılıftı ve bahaneydi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar