Dolmabahçe’de ölüm ve izdiham

GÜNÜN TARİHİ: 9-19 Kasım 1935 Resmî tarihin yalan ve yanlışları saymakla bitmiyor. Kolay değil, doksan yılı aşkın süre boyunca, orta yere zibil gibi boca edilmiş büyük bir birikim var. Temizle temizle...

GÜNÜN TARİHİ: 9-19 Kasım 1935

Resmî tarihin yalan ve yanlışları saymakla bitmiyor.

Kolay değil, doksan yılı aşkın süre boyunca, orta yere zibil gibi boca edilmiş büyük bir birikim var. Temizle temizle, ayıkla ayıkla, bitmek nedir bilmiyor.

Dahası, şu yalan-yanlış dediğimiz şeyler, ne acıdır ki devlet eliyle ve bilerek, severek, isteyerek, yani kasıtlı şekilde nesillerin zihnine-dimağına habire pompalanmaya çalışılıyor. Öyle ki, dünya devletleri içinde bunun bir başka benzeri yoktur; bulamazsınız.

İşte, söz konusu o yalan ve yanlışlardan biri de, resmî görüşe göre “10 Kasım, saat 9’u 5 geçe öldü” denilen M. Kemal’in ölüm vak’ası ki, bu hadisenin “günü, saati, cenaze namazı, resmî merasimler, 9-10 günlük katafalk ziyaretleri...” gibi hususlarla ilgili olarak verilen bilgiler, adeta bir “çelişkiler yumağı”nı andırıyor.

Zira, “yaşanan gerçekler” ile “uydurulmuş bilgiler”, hemen bütünüyle içiçe geçirilmiş durumda.

Ayıklamalar ve doğru olanı topluma aktarma yönündeki çabalar, bu sebeple fevkalâde zor bir hale gelmiş. Ama, buna rağmen, biz bildiğimiz ve inandığımız doğruları yazıp söylemekten geri durmamaya kararlıyız. Çünkü, bu bir vicdan borcu olduğu kadar, bilginin de bir nevi zekâtı sayılır. Zekât, sadece mala-mülke-servete gitmez, ilmin de kendine göre bir zekâtı var. Yoksa, mânen borçlu gidersiniz.

Şimdi, dönelim 9-19 Kasım (1938) günlerinde Dolmabahçe ve çevresinde yaşananlara.

İzdihamda 11 kişi ezildi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar