Bir acı tütün hikâyesi daha...

Arada bir “tütün ve sigara”ya dair konuları yazmaktan alamıyorum kendimi. Bu yazıda da olduğu gibi.Öncelikle, hemen her vesile ile bu konuya temas etmemizi gerekli kılan sebeplerini sıralamaya...

Arada bir “tütün ve sigara”ya dair konuları yazmaktan alamıyorum kendimi. Bu yazıda da olduğu gibi.
Öncelikle, hemen her vesile ile bu konuya temas etmemizi gerekli kılan sebeplerini sıralamaya çalışalım.

BİR: Tütün ve sigara tüketimi çok yaygındır. Toplumun bir yarısı tüketici durumunda iken, diğer yarısı da bu dertten muzdariptir. Demek ki, herkesi ve hepimizi yakından ilgilendiren bir konudur.

İKİ: Tütün ve sigara ile ilgili görüş beyan eden İslâm âlimleri, bunun “haram” mı, yoksa “mekruh” mu olduğu hususunda fikir ve kanaat birliğine varmış değiller. Bu arada, tütünün en azından “mekruh” olduğunu bile bile sigara içen âlimler ve hocalar vardır.

ÜÇ: İsraf haramdır ve sigara tüketimi yüzde yüz kat’iyetinde bir israftır.

DÖRT: Hekimlerin, doktorların hemen tamamı, sigara ve tütün mâmüllerini kullanmanın “tıbben zararlı” olduğunu söylüyor. Bununla beraber, sigara içen doktorların sayısı küçümsenmeyecek ölçüdedir.

BEŞ: Sigara ve tütün, sağlıkla ilgili olduğu gibi, çevre ve hava kirliliğinde de ilk sıralarda yer alan zararlı bir tüketim ürünüdür.

ALTI: Ülke ve dünya çapında, insanları kaçakçılık işine sevk eden, haram para kazandıran ve neticede ciğerleri tahrip ettikten sonra dumanı havaya savrulup giden sihirli bir maddedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar