Alman (Dünya) Harbinin seyri nasıl değişti?

GÜNÜN TARİHİ: Ağustos 1945İkinci Dünya Savaşı diye kayıtlara geçen insanlık tarihinin en büyük ve en kanlı çatışmasının başlangıçtaki ismi “Alman Harbi” idi. Zira...

GÜNÜN TARİHİ: Ağustos 1945
İkinci Dünya Savaşı diye kayıtlara geçen insanlık tarihinin en büyük ve en kanlı çatışmasının başlangıçtaki ismi “Alman Harbi” idi.

Zira, ilk başlarda, bir tarafta Almanya vardı, öbür tarafta diğer (İtalya hariç) Avrupa devletleri vardı. Bilâhare, Japonya ile ABD’nin katılmasıyla birlikte, ateş dünyayı sardı ve karşılıklı saldırılar yeni bir dünya savaşına dönüştü.

* * *

1939 yazında patlak veren ve Ağustos 1945’te Japonya’da atom bombasının kullanılmasıyla birlikte fiilen sona eren bu kanlı ve katliâmlı savaş, tam altı sene sürdü.

Savaşın ilk yıllarında, Hitler Almanyası, kesin bir üstünlük sağlamış durumdaydı.

Karşısında başta Rusya, İngiltere ve Fransa olmak üzere, Avrupa’nın diğer bütün devletleri ittifak kurduğu halde, Alman orduları, onların tamamına galebe çalmaktaydı.

Üçüncü yıldan sonra, savaşın seyri peyderpey değişmeye başladı. Şimdi, yaşanan o kritik süreçle birlikte, savaşın genel seyri hakkında önemli bazı bilgileri aktarmaya çalışalım.

* * *

İki yılı aşkın bir süre devam eden Avrupa (Alman) Savaşı, Japonya ve Amerika'nın (ABD) da bilfiil dahil olmasının ardından, Aralık 1941'den itibaren adım adım Büyük Dünya Savaşına dönüşmüş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar