Yetişkinin yetişemediği nedir?

Yeni aldığınız cep telefonuna yüklenmiş onlarca uygulama var. Bunlardan ancak bir kısmını kullanabiliyorsunuz. Cihazların teknik özelliklerini çözmekte zorlanıyorsunuz. Siz teknik çile çekerken, çocuklar...

Yeni aldığınız cep telefonuna yüklenmiş onlarca uygulama var. Bunlardan ancak bir kısmını kullanabiliyorsunuz. Cihazların teknik özelliklerini çözmekte zorlanıyorsunuz. Siz teknik çile çekerken, çocuklar bu çetrefilli kodları kısa sürede çözebiliyor. Peki, bu çocuklar hangi bilgiyle bunu yapabiliyorlar? Zeka, dikkat ve algı yetenekleri henüz yerli yerinde olması önemli bir faktör. Bu konu bahs-i diğer, paylaşmak istediğimiz mesele yetişkinlerle çocuklar arasında ki usta çırak ilişkisinin bozulması. Farkında mısınız yetişkin rolü giderek bilgelik ve rehberlikten uzaklaştırılıyor. Batı tandanslı yeni akımların etkisi hissediliyor.

Bütün roller birbirine yaklaşıyor; kadın ve erkek rolü bakımından önceki kuşağa göre büyük değişim var. Anne baba ile çocuk arasında; yaşlı ile genç arasında rollerde, usta çırak ilişkisi itibarını kaybediyor. Gençler artık her konuda akıl yürütüyor. Akıl, daha doğrusu zeka, şarjlı lamba gibi her karanlığa tutuluyor. Bilgi ve tecrübe rafa kaldırılırken yorum ve mantık belirleyici oluyor.

Tecrübe, ilim, konum, rol model, saygı, hiyerarşi, ihtiram, saygınlık ve ilişkilerde mesafe farkı, yeni hayatta gözlemlenen değerler değil. Yeni akım, bütün değerlere ironi gözüyle bakarak itibarsız hale getiriyor.

Her şey nesnel değeri ile anılıyor ve algılanıyor. Niteliksel değerleri dış kriterlere indirgeyen bir değişim var. En çarpıcı karşılığı ailede yaşanmaktadır. Anne baba ve çocuğun, eşit söz hakkına sahip olması demokratik bir hak! Yeni akım aile üyeleri, konum farkını terk ederek takım arkadaşı gibiler.

Zeka kapasitesi yüksek çocuklar, anne ve babalarından öncelikle değer görecek. Zekanızla ileri sürmediğiniz yaklaşım ve davranışlara şüphe ile bakabilirler. Hazır gıdalarla beslenen, sosyal ağlarda profili ile kendini ifade eden, giyimde marka tutkusu olan, okuldan çıkınca nefes almakla kulaklık takmayı eşdeğer gören, mayonezli, ketçaplı ekmek arası kızarmış sucukla öğün geçiren ve sanal dünyalarına bir yorgan gibi abanan bu kuşakla iletişim kurmanın yolları bulmak gerekiyor.

Küresel çapta yükselen tipe baktığımızda; mutluluk, başarı, aşk, para, sağlık, macera ve şöhret ekseninde bir hayat için çalışan, hayatını kendi felsefe ve bakış açısıyla tasarlayan bir insan öngörülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar