Sanal benliğin inşası; narsisizm

Narsisizm, kendi gerçekliğinden kaçışın büyüsel bir karşılığı. Kişinin kendi ekseninde döndüğü bir dünya. Yaşanılan iç çatışmalardan ortaya çıkan sahte...

Narsisizm, kendi gerçekliğinden kaçışın büyüsel bir karşılığı. Kişinin kendi ekseninde döndüğü bir dünya. Yaşanılan iç çatışmalardan ortaya çıkan sahte bir çözüm. Kolay ve ulaşılabilir olmasını sağlayan bir yaygın kültür. Narsisizm artık öğrenilebilir bir kaçış alanı. Benliğin açıklarını dijital yamalarla kapatmak mümkün.

İki yüz yıllık ego merkezli modern kültür, kişiye, kendisiyle yüzleşmeden varolacağı bir alan açtı. Egosuna dokunmadan, onu dizginlemeden, dürtülerini baskılamadan, haz ve mutluluk vaadi. Sanayi toplumunda beden konforu için teknoloji seferber oldu. Modern hayatın ilk ayak sesleri hayra yorulacak gelişmeler  içeriyordu. Buharlı motor, telefon ve çamaşır makinesi teknolojinin fıtrata uygun kabullleriydi. O zaman, kimse teknolojinin bedenden ruha hulul edeceğini kestiremezdi.

Bugün ise benliğin açıklarını kapatan, egoyu besleyen ve kışkırtan yeni bir teknoloji ile karşı karşıyayız. Beden konforu ile başlayan ‘hayırlı' süreç  bugün dijital benliğe dayandı. Emek harcamadan, bedel ödemeden öne çıkma vaadi. Öne çıkmanın ötesinde kendini üstün ve özel görmeyi öğreten bir sanal ağ teknolojisi.

Peki, kişi kendini neden üstün görmek ister? Küçük gördüğü için diyebiliriz. Bu bir neden olabilir fakat benliğin sarsıldığı durumların önemli bir nedeni sorumluluklardan kaçmak. Halının altına süpürmek. İşte bugün narsisizm teknolojisi bunu öteki kutupla buluşturuyor. Sönmek üzere olan mumunuz için ‘yeni bir mum yakma' arayışınızda önünüze çıkıyor. Sizi projektörle buluşturmayı vaad ediyor. Sanal bir projektör.

Kendinizle yüzleşmeyin ve tam aksini yapın. Sorunlarınızın üstüne gitmek yerine keyfinize bakın. Facebook, Twitter ve Instangram'dan birer hesap açın. Sorun olan geçmiş hesaplarınızdan kurtulun. Hesaplaşmayın kendinizle, hesap açın. Bütün ağlara katılın ve arkadaşlarınızın beğenisi üzerinde yükselin. Önemli biri olun. Beş bin takipçiniz olsun, bin beş yüz beğeni alın. Önünüze geleni takip  edin. Tanının, ilerleyin, kitleleşmeye başlayın. Ünlü biri olun. Herkes sizi tanısın. Bir numaranızın, bir becerinizin olmasına gerek yok. ‘Elli bin takipçisi olanın ne hüneri var Allah aşkına.' Sizde özel biri olun.

Araştırmacı Keith Campbell işin  narsisizme varacağını söyüyor.  “Çünkü oran çok yüksek. Her 11 kişiden 1′i narsist. Büyük bölümü gençlerden oluşuyor ve kültürel olarak hızla yayılıyor. Bulaşıcı bir hastalık. Salgın hastalık dediğimizde aklınıza ne geliyorsa, aynısı narsisizmde de geçerli.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar