Kadınlar günü neden anneler günü gibi gürültüsüz değil?

Kutlanan gün konusu anne olunca nahif paylaşımlar yapılır, gün ‘kadın’a gelince dil politikleşir.Her kadın anne değildir fakat anne potansiyeli taşır. Anne denilince şefkat, özveri ve aile akla gelir. Kadın...

Kutlanan gün konusu anne olunca nahif paylaşımlar yapılır, gün ‘kadın’a gelince dil politikleşir.

Her kadın anne değildir fakat anne potansiyeli taşır. Anne denilince şefkat, özveri ve aile akla gelir. Kadın denilince incelik, iffet ve zarafet. Anneler günü bu anlayışla gerçekleşirken kadınlar günü denilince kafalar karışmaya başladı.

Kadınlar günü giderek neden politikleşiyor? Kadın denilince herkes söyleyecek bir şeyler buluyor. Hakkı çiğnenen kadınları, mağdur kadınları, esir kadınları, istismar gören kadınları konuşmak isterken gündeme başka şeyler giriyor. İnsanlığı doğuran kadınlara özgü paylaşımlar düşlerken, buna fırsat bulmadan söz dönüp dolaşıp kadın üzerinde tartışmalara geliyor.

Mesela Afrika’nın çileli kadınlarını konuşamıyoruz. Beslenme yetersizliği nedeniyle çocuklarına süt yerine ruhlarıyla beslemeye çalışan ‘anne’ kadınlar ‘gün’ün konusu değil. Çocuklarına can vermeye çalışan boynu bükük anneler gündemin ötesinde. Giderek yaygınlaşan bakire kız tüccarları hakkında  dünya kadınlar gününde dişe dokunur bir önlem alınamıyor. Kadınların cinsel köleliliği ve bunu ayakta tutan sektörler hakkında neden büyük ülkelerde sessizlik var.

Savaşın mağduru kadınların özgürlüğünü ve iffetlerini gasp eden çağdaş zalimler hakkında bu günde sesler yükselmeli değimiydi? Bu konuda IHH’nın organize ettiği  Vicdan Konvoyu  takdir edilecek bir çalışmaydı. Yüzlerce gönüllünün eylemi sessiz sedasız gündemin gölgesinde kaldı. Gündem mühendislerinin arz-ı endam ettikleri konular konuşuldu.

Peki bu yıla kadar kadınlar gününde kuşatıcı bir bakış gelişti mi? Öne çıkan önemli bir konu vardı. Şiddet temalı programlar tek doğru olarak devam etti. Kadınlar günü anma programlarında,kadın döven erkekler vardı. Patolojik ve kişilik bozukluğu olan kocaların ne menem bir psikoloji içinde oldukları programlarda ele alındı. Konunun uzmanları bu konuda insanları aydınlattılar. Kadın vakıfları dikkatleri konu üzerine çekmek için bazı klipler hazırladı. Bu görsellerde, hayvanların dişilerine karşı ne denli toleranslı oldukları dile getirildi.  Billboardlarda ve medyada “önce adam ol” gibi sloganlar “buruşturulmuş kağıt kafalı adam”  figürleriyle sergilendi. Mesele böylece bazı vicdanlara deruhte edilmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 489 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 255 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 305 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar