Ego eğitimi ne zaman?

Kelime tercihlerimiz hayat tarzımızı ele veriyor. Terbiye yerine pedagoji  kavramı kullanıyoruz. Bir mürebbi tarafından zorlanacağımız bir sürece girmeye direniyoruz. Ego üzerinde yük oluşturmayan yeni arayışlar...

Kelime tercihlerimiz hayat tarzımızı ele veriyor. Terbiye yerine pedagoji  kavramı kullanıyoruz. Bir mürebbi tarafından zorlanacağımız bir sürece girmeye direniyoruz. Ego üzerinde yük oluşturmayan yeni arayışlar başlıyor. Böylece icat edilen pedagoji ile çocuğun egosuna dokunmayan bir eğitim ortaya çıkıyor.

Dilden davranışa yaşanan değişimde öncü rolde çocuklar da var. Yeni dünya, onların önüne haz eksenli hedefler koyuyor. Geçmiş referansların kopuk yeni renkleri takip ediyorlar. Damak hazlarına eklenen zihinsel hazların etkisi altındalar. Yeni olanı benimseyen, geleneksel olanı dışlayan bir algı içindeler. Küresel değişime ayak uydururken iç dinamiklerden dışa doğru bir eğilim var.

Değişimin olumsuz etkilerini gidermek için aile ve okul en etkili kurumlar. Fakat küresel  değişimler bu misyonların etki gücünü zayıflatıyor. Eğitimde ve ailede ego merkezli etkileşim gözden kaçmıyor.

 Eğitimcinin ders aktivitesi sadece bilgiyi aktarmak değildir. Davranış biçimi, sorunlara yaklaşım biçimi, bir yetişkin olarak duygularını kontrol etmek gibi bir çok konuda öğrencilere rehberlik etmektedir. Bir bakıma usta çırak etkileşimi vardır.  Her öğrenci bir çıraktır. Hayatın acemisidir. Maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılarken sorunlarla karşılaşır. Bunun için bir yetişkinin sorunları çözme yöntemlerini gözlemler. Yetişkini izleyerek  hayat becerileri öğrenir.

Yetiştiren yetişkindir. Öğrenci yetişmeyi yetişkinden öğrenecektir. Eğitim ortamında öğrenci gözlem yaparak yetişir. Bir yetişkin olan öğretmen bir yandan akademik bilgi verirken öte yandan tutum ve davranışlarıyla rehberlik edecektir.

Öğretmen ders anlatmanın dışında hayat okulunun bir öğreticisidir. Çocuğunu öğretmene teslim eden aile, bu dileğini samimi bir şekilde ifade eder. ‘eti senin kemiği benim’ der. Bir kurbanlık gibi teslim eder.   Öğrenci davranışlarını düzene sokan kuralların, ödülün ve cezanın öğretmenin inhisarında olduğu mesajı verilir. Öğretmen en az anne baba kadar hayatı disiplin etmeye yetkilidir. Çocukluğun dizginlenemeyen dürtüleri ve tatmin olmayan egosu disiplin ile baskılanmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar