Arakan, yenilgi psikolojisi ve küresel algı

Güç ve iktidar elde etmek için artık meydan muharebelerine girmek gerekmiyor. Nükleer ya da kimyasal silahlardan daha etkili yöntemlerle dünyaya çeki düzen vermek mümkün. Bu yeni silahın adı ‘algı...

Güç ve iktidar elde etmek için artık meydan muharebelerine girmek gerekmiyor. Nükleer ya da kimyasal silahlardan daha etkili yöntemlerle dünyaya çeki düzen vermek mümkün. Bu yeni silahın adı ‘algı psikolojisi'.

İletişim kanalları geliştikçe insan daha güdülebilir bir varlık olmaya başladı. Dünyanın en kalabalık ülkesinden daha kalabalık sanal ağlar bu algı silahının en çok işe yaradığı ortamlar.

Elbette algı oluşturmak için senaryolar gerekli. 11 Eylül, İslam'la terörizmi bir araya getiren iyi bir sanaryo idi. Gerçek aktörler kullanıldı ve birkaç on yıl için İslam dünyası terörizm algısına hapsedildi.  Ardından DAEŞ gibi örgütlerle kelle uçuran hunhar bir algı İslam'a etiketlendi.

Küresel güçler iki şeye çok önem veriyorlar. İletişim teknolojisi ve psikoloji. Bilindiği gibi propaganda ve algı gibipsikolojik yöntemler,iki dünya savaşının vazgeçilmez aracıydı. ‘II. Dünya Savaşı'nda radyo ve sinema bir psikolojik savaş aracı olarak savaşın tüm taraflarınca kullanıldı. Sadece savaş sürecinde, yüzlerce algı oluşturma filmi çekildi.'

 “Zihinleri fethetmek için girişilen savaşın, iki dünya savaşı arasındaki “hayat sahası” ya da “hammaddeler” için yapılmakta olan savaşı gölgede bırakır”. Bu durumu hayretle karşılayan M.Marget, ‘Psikolojik Savaş' adlı kitabında, algı savaşının gerçekleştiği yıllara ışık tutuyor. Ardından kitabın belkide özet cümlesini vurguluyor.“Geleneksel amaçlarönemini yitirmiş değil;mesele dünyaya sahip olmak için biricik anahtarı kullanmak; zihinlerin içine girmektir.

Soğuk savaş bitmedi, sadece hedef değiştirdi. Küresel zorbalık bütün araçlarıyla İslam dünyasına savaş açmış durumda. Yeni algı bir yandan Müslümanları ümitsizliğe iterek kurucu unsur olmalarını önlemek. Öte yandan zalim algısında adres değiştirmek ve Budist imajıyla hedef şaşırtmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar