Madde kullanımında artık bir neden yok

Yaşları 15 ila 35 arasında. Madde kullanımında en sık yaşlar. Kimi aile baskısından, kimi kız arkadaşı terk ettiği için madde kullanmaya başlamış. Maddi imkansızlığa isyan edip borçlanarak...

Yaşları 15 ila 35 arasında. Madde kullanımında en sık yaşlar. Kimi aile baskısından, kimi kız arkadaşı terk ettiği için madde kullanmaya başlamış. Maddi imkansızlığa isyan edip borçlanarak lüks yaşamak isteyenler var. Borçlarını ödeme sıkıntısıyla madde kullanmaya başlayanlar var. Birçoğu arkadaş kurbanı. Madde markette satılmadığı için mutlaka bir aracısı var. Aracı olanların çoğu bir arkadaş elbette.

Madde kullananların genellikle lise terk. Okul hayatları başarısız geçmiş. Fakat konuştuğunuzda sizi zekaları ile şaşırtanlar az değil. Okul müfredatı canını sıkmış. Öğrenme biçimleri farklı olduğu için sınıf düzenini bozmuşlar. Formel bir eğitime ayak uyduramamışlar. Sınıf ortamında tekrarlanan bu uyumsuzluk onların kısa sürede etiketlenmesine yol açmış. Omuzlarına güvenle dokunan biri çıkmayınca soluğu sokakta almışlar. Gözlerine güvenle bakan kimse çıkmamış karşılarına. Kendileri gibi duyguları rencide olmuş, gönlü kırık arkadaşları arasında bulmuşlar kendilerini. Acımasız kuralların geçerli olduğu bir dünya ile tanışmışlar. Bu dünya madde kullanımı yanında onlara bir hayat tarzı dayatıyor. Haz odaklı bir hayat için para bulmak birinci kural. Bu yüzden suça karışmaları doğal bir süreç.

Antisosyal kişilik bozukluğunda görülen toplumu cezalandırma duygusuna benzer davranışlar gözlemlemek mümkün. Madde kullanıcısı yoksunluk yaşadığı azap dolu saatlerden kurtulmak için her şeyi göze alır. Madde etrafında dönen hayatında, ailesi, geleceği ve değer adına ne varsa onun gözünde sıradanlaşır.

Görüldüğü gibi madde kullanımında okul başarısızlığı gibi hayata tutunmada sorun yaşayarak başlayan süreç suç şebekelerine karışmaya kadar varıyor. İşyerinde patronun baskıcı tutumu, çalışma ortamında arkadaşları ya da yönetici tarafından uygulanan mobing gibi olumsuz duygu durumları maddeye iten etkenler arasında.

Peki aile nerede durmaktadır. Anne babanın baskı uyguladığı otoriter tutum çocukları ergenlikten itiberen arayışa iter. Yetişkin rolü sergileyecekleri ortamlar ararlar. Kimlik krizi yaşadıkları ilk gençlik yıllarında onay arayışına girerler. Kendisini anlayan ve sorunları hakkında dertleştikleri akran arayışına girerler. Bir kişinin madde kullanması yeterli olur. Zaten gam içinde, hayatın kıyısında yaşadıklarını düşünürler. Ardından ilk deneme ve bağımlılığa ilk adım.

Bağımlı gençlerin aileleri arasında koruyucu tutumla çocuklarının tepesinde bir helikopter gibi dolaşan ebeveynler de var. Aşırı denetlenen ve hayatlarının her köşesinde anne ve babalarını gören gençler bunalıma giriyor. Özellikle kızlar sigara içerek bu algıyı tersine çevirmek isterler. En otoriter tutum kadar etkili olan bu anne baba tutumu bir kısım gençleri maddeyle buluşturmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar