Teselli arayışı ve şeker etkisi

Canınız istediğinde kendinizi mutlu edebilir misiniz?Bu sorunun cevabına dair insanlık tarihi kadar sayısız uygulama var. Mutlu olmayı hedefe dönüştüren medeniyetler var. Batı toplumu haz eksenli bir düzen kurmuştur....

Canınız istediğinde kendinizi mutlu edebilir misiniz?

Bu sorunun cevabına dair insanlık tarihi kadar sayısız uygulama var. Mutlu olmayı hedefe dönüştüren medeniyetler var. Batı toplumu haz eksenli bir düzen kurmuştur. Amerikan yaşam tarzı, haz endüstrisi ile küresel çapta bir model sunmaktadır.

Ana hatları ile baktığımızda kişinin üç hali vardır. Kimi zaman keyiflidir, bazen üzgündür ve bazen bu iki hal arasındadır. Üzüntü ya da neşe hali kimi zaman bir sebebe dayanır kimi zaman içten gelir. Kişi üzüntüden kaçmak ve gerilimini azaltmak ister. En büyük arzusu ruhsal çöküntü durumundan çıkmaktır. Ne ki o hal bir müddet konuk olacaktır. Düştüğü bu durumdan çıkmak istese de bir süre devam edecektir.

Hayat birçok tersliklerle örülmüştür. Siz toparlamaya çalışırsınız fakat bir el tarafından düzeniniz bozulur. Hayatın cilveleri bazen mutluluk, bazen terslenmeler olarak karşımıza çıkar. Ters giden durumlar sizi üzmek için değil, hayatın gidişatını düzenlemek için yaşanmaktadır. Her terslenmenin bir anlamı vardır. Üzüntü yaşayan kişi daha önce tecrübe ettiği keyifli durumları hatırlar ve özlem duyar. Aynı neşeyi hep yaşamak ister. Kırılma anında kimi sabrederek bu durumdan dersler çıkarırken kimi de ağrıdan kurtulmak ister gibi ilaca sarılır. Tedavi yerine hayat kalitesini yükseltmek gibi. Sonuçta gerilimi azaltmak için yöneldiği şey bir avuntudur.

İnsanların çoğu yaşadıklarından ders çıkarmak yerine canları yandıkça teselli bulacakları yola girerler. Avunma yolu bazen bir dostunuzun teselli edici sohbetinden geçer. Buna benzer gerçek hayat içinde küçük teselliler kişiyi motive eder. Ancak kiminin avuntusunda yol gösterici şeytandır. Mesele madde kullanan kişi uyuşturucu etkisi ile kısa bir avunma elde eder. Madde bağımlısı bir kısır döngü içinde sıradan bir hayat yaşar. Onun hayatı iki kutup arasındadır. Uyuşturucu kullanarak haz alanında girdiği dakikalar ve ayık alanda can sıkıntısıyla geçen saatler. Haz duygusunda zirveye çıkmak ve çıktığı zirveden aşağı düşerek yer ile yeksan olmak. Duyguların dibe vurduğu bu saatlerde haz dakikalarını düşünerek çile çekmek ve sonra zirve dakikaları sonra yine uçurumdan düşüş.

Madde bağımlısından hareketle insanlar duygusal düşüşler yaşadığı hayatın açmazları karşısında başka hangi yollara sapmaktadır?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluta bakma aya bak 10 Temmuz 2018 | 498 Okunma Kalbimiz çöp ev değildir! 03 Temmuz 2018 | 260 Okunma Yeniden Rabia işareti ve dört anektod 26 Haziran 2018 | 256 Okunma Anahtar kelimeler ve manalar 20 Haziran 2018 | 308 Okunma Daha oksijenli bir dünya mümkün 19 Haziran 2018 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar